Fem tips for smartere juleshopping

Julen nærmer seg med stormskritt og før vi vet ordet av det er det tid for å bake syv slag og pynte juletreet. For mange er julegaveshoppingen bare en slitsom greie som stjeler både tid og energi fra ting som betyr mer. Les videre og finn ut hva du kan gjør for å minske stresset rundt julegavene og holde kostnadene nede til jul.

1. Planlegg innkjøpene dine

Kjøp julegavene så tidlig som mulig. Da har du is i magen og slipper å ta forhastede beslutninger som leder til bomkjøp og budsjettsprekk. Av samme årsak burde du også passe på å ha god tid når du begir deg ut på gavejakten.

Finn også ut hva dine kjære faktisk ønsker seg. Da slipper du å bruke unødvendig tid på å finne julegaver som uansett bare blir returnert og byttet i noe annet 3. juledag.

2. Gi tid i gave

Tid er mangelvare for mange. Derfor er det også en ekstra fin gave å få. I stedet for å bruke timevis på kjøpesenteret for å lete etter den riktige gaven, kan du heller gi bort tid. Hva med å gå tur med hunden til foreldrene dine én gang i uka? Eller sitte barnevakt for barnebarna? Eller hjelpe en venn med å bytte dekk på bilen? Bare fantasien setter grenser – her trenger du bare å finne ut hva mottakeren har bruk for.

3. Shop klimasmart – spar penger

Dropp nyproduserte gaver og kjøp brukt i stedet. Skal du kjøpe gaver til barn, finner du mange fine og nesten helt nye leker på ulike nettsider hvor de selger brukt. Det hender til og med at den originale emballasjen er intakt, selv om det ikke er et must når man skal gi bort noe. At leken allerede er ferdigmontert er det mange som setter pris på. Da kan man leke med gaven med en gang den er pakket opp! Og som forelder slipper man da å bruke julaften på å montere leker. Win-win!

4. Sammenlign, sammenlign, sammenlign

Det er ikke akkurat en hemmelighet at vi på Zmarta elsker å sammenligne ting. Det er selvfølgelig fordi det åpenbart er den beste måten å få den beste dealen på, enten det gjelder lån eller julegaver. Sammenligner du ulike priser på nett, slipper du dessuten å kjøre slalom mellom butikk og folk midt i julerushet.

5. DIY

Du syns kanskje tanken på å skulle lage julegavene selv er ganske slitsom, men ofte er det mindre tidkrevende å gi bort noe selvlaget enn å dra ut og lete etter gaver i butikkene. Hva med å bake pepperkaker og legge dem i et pent Norgesglass? Eller strikke et mykt skjerf mens du ser på favorittserien din? Eller kanskje du kan lage en lyslenke av bordtennisballer? Finn frem din indre Reodor Felgen og slipp fantasien løs!