Finn den beste strømprisen
Spar i gjennomsnitt 2500 kr per år
Sammen med
?
- Raskt og enkelt
- Helt kostnadsfritt
Ayesha Amith sier:
Det var en meget hyggelig samtale med deres representant. Hun var veldig hjelpsomme på all området m...
23. september 2024Sivar sier:
Grei og fin sørvis.
11. september 2024WENCHE ADELE DYRUD sier:
Raskt og ikke påtrengende tilbud. Jeg kom veldig godt ut av det.
3. september 2024Om strømavtaler
Dette med strømavtaler kan virke uoversiktlig, men det er egentlig ikke så komplisert. Det finnes noen få ting du må vite, og selve byttet kan vi hjelpe deg med.
Bytte strømavtale
Vurderer du å bytte strømavtale, men synes det virker komplisert? Vi i Zmarta forstår at det kan være vanskelig å orientere seg i mylderet av ulike leverandører og strømavtaler.
For å gjøre det enklere for deg så sammenligner vi strømavtaler fra alle Norges strømleverandører. Enten du bor i en leilighet, et hus eller en hytte midt i skogen så kan vi finne den aller beste strømprisen for din bolig. Når du finner et tilbud som slår din nåværende strømavtale så kan vi hjelpe deg bytte strømleverandør. Det hele tar deg ti minutter!
Visste du at Zmartas kunder i gjennomsnitt sparer 2500 kroner i året på å bytte strømavtale?
Hvilken strømavtale er best?
Det kan være vanskelig å velge og sammenligne strømavtaler og -leverandører. Du må vurdere din egen bosituasjon, strømforbruk og økonomi, men det kreves også at du kjenner til begrep som fastpris og spotpris. Nedenfor har vi oppsummert begrepene du må kjenne til når du skal sammenligne strømavtaler.
Fastpris eller spotpris på strøm?
En fastprisavtale er et godt alternativ dersom du har et høyt strømforbruk, ønsker forutsigbarhet og vil ha full kontroll over ditt månedlige forbruk. Spotpris passer for deg som har en stabil økonomi og kan håndtere eventuelle prisstigninger. En avtale med variabel strømpris kan passe for deg som tåler svingninger, men synes det er vanskelig å bestemme deg for enten fastpris eller spotpris.
Fastpris på strøm – for deg som vil ha stålkontroll
Med fastpris på strøm er prisen per kilowattime den samme i hele avtaleperioden. Du slipper altså å bekymre deg for utviklingen i strømprisene i avtaleperioden og dette gir deg kontroll over dine månedlige utgifter.
Du kan binde en fastprisavtale i alt fra 3 måneder og opp til 10 år slik at du har full oversikt over hva strømavtalen vil koste deg i lang tid fremover. Ulempen ved fastpris er at den som regel blir dyrere enn den gjennomsnittlige prisen man får ved å gå for en spotprisavtale.
Spotpris på strøm – billig i dag, dyrt i morgen?
Spotprisen er prisen på strøm per kilowattime i «sanntid». Dette betyr at spotprisen fastsettes ut ifra prisen hos den nordiske strømbørsen Nord Pool, og kan variere kraftig fra dag til dag. Eier du en enebolig og har et høyt strømforbruk så kan det være tusenlapper å spare på en slik strømavtale fordi regningene svinger så mye fra måned til måned. (Tenk bare på oppvarmingskostnaden en glodhet julimåned sammenlignet med en iskald januar.) Bor du i leilighet blir ikke prisforskjellene like store fordi oppvarmingsbehovet gjerne er mindre. Går du for en spotprisavtale så bør du velge en med kort bindingstid. På denne måten kan du utnytte fleksibiliteten som kommer med en slik avtale.
En spotprisavtale lønner seg som regel i lengden selv om prisene varierer kraftig fra måned til måned. Spotpris anbefales av Forbrukerrådet, men det finnes ingen garantier for at denne avtalen gir deg den laveste strømprisen.
Den gylne middelvei - variabel strømpris
I strømavtaler med variabel pris bestemmer strømleverandøren selv prisen og kan endre denne med 14 dagers varsel. Velger du variabel strømpris bør du passe på at avtalen inneholder informasjon om hvordan du får varsel om prisendringer, da enkelte leverandører kun informerer om endringer i strømprisen på sine nettsider. Blir du ikke varslet direkte via e-post eller SMS, må du huske å sjekke leverandørens nettsider jevnlig. Dette kan være tidkrevende og går lett i glemmeboken.
Med variabel strømpris er det heller ikke uvanlig at strømleverandøren tilbyr en strømpris langt under markedsprisen når du tegner avtalen, for så å skru opp prisen etter at du har vært kunde en stund.
Vanskelig å bestemme seg? Det kan bli dyrt!
Enten du velger spotpris, fastpris eller variabel pris på strøm er det viktigste at du tar et bevisst valg om å inngå en strømavtale. Dersom du ikke inngår en strømavtale må du betale for det som kalles leveringspliktig strøm, eller såkalt «ventestrøm», fra ditt lokale nettselskap. Prisen på denne typen strøm er som regel veldig dyr, og det vil lønne seg å bytte leverandør så snart som mulig.
Er du fortsatt usikker på hvilken type strømavtale som er den mest gunstige for deg så kan du kontakte oss for en uforpliktende prat eller sende oss en e-post til info@zmarta.no.
Hvordan bytte strømavtale
I Norge finnes det over 130 strømleverandører. Med så mange leverandører er det en vanskelig og tidkrevende prosess å skaffe seg oversikt over de ulike strømavtalene, strømprisene og vilkårene som finnes.
Zmarta hjelper deg derfor med å finne strømleverandøren som passer for deg. Prosessen er rask og enkel; vi innhenter tilbud fra de ulike strømleverandørene via vår sammenligningstjeneste. Etter dette er det opp til deg å velge strømavtalen med best pris for deg.
Sett av noen minutter og la sammenligningstjenesten til Zmarta gjøre den tyngste jobben for deg!
Bytt strømavtale og spar penger
Slik kan du spare tusenlapper:
Finn frem den siste strømregningen din
Bruk Zmartas sammenligningstjeneste for strømavtaler
Fyll inn opplysningene dine (vi hjelper deg om du er usikker på målepunkt-ID og forbruk)
Velg den strømavtalen med best pris for deg
Gratulerer - du har nå fått deg en ny strømleverandør!
Starthjelp for deg som nettopp har forlatt redet
Flytter du til egen bolig for første gang og synes dette med strøm er litt komplisert?
For å spare deg for både penger og stress ønsker vi i Zmarta å forklare det du må å vite om strømavtaler - verken mer eller mindre.
Først og fremst; for at du skal ha strøm i ditt nye hjem trenger du to ulike avtaler: en avtale om nettleie og en strømavtale.
Nettleie
Nettleie er prisen du betaler nettselskapet der du bor for at de skal transportere strømmen til boligen din. Prisen du betaler for nettleie avhenger av mange faktorer. Faktorer som du selv kan påvirke er hvilken strømleverandør du velger og hvilket forbruk du har. Les gjerne mer om hvordan nettleie fungerer på nettsiden til Norges vassdrags- og energidirektorat.
Strømavtale
Her kan du spare penger på å velge rett avtale! Det finnes over 130 ulike strømleverandører i Norge. Vi i Zmarta sammenligner strømavtaler kostnadsfritt for deg og finner strømavtalen med de beste vilkårene slik at du kan bruke pengene og tiden din på noe langt hyggeligere.
Unngå “ventestrøm”!
Vi i Zmarta hjelper deg gjennom hele prosessen når du skal velge en strømavtale, fra å finne den beste strømleverandøren, til å få oversikt over nødvendige detaljer om forbruk og målepunkt-ID.
Vi anbefaler deg å gjøre dette så snart som mulig. Dersom du ikke bestiller strøm vil du nemlig motta det som kalles leveringspliktig strøm - også kalt “ventestrøm”. Denne strømavtalen er både er dyr og unødvendig. Benytt deg heller av Zmartas sammenligningstjeneste for å finne den beste prisen på strøm slik at du har kontrollen helt fra start.
Tre smarte strømsparetips
Strømsikkerhet i hjemmet
Du tenker kanskje at røykvarslere, brannslukkingsapparater og alarmer er alt som trengs for å sikre hjemmet ditt. Så enkelt er det dessverre ikke. Hvert år oppstår mange ulykker i norske hjem grunnet elektriske feil som kunne vært unngått.
Det er fort gjort å nedvurdere strømsikkerheten i boligen din, men det er et svært viktig forebyggende tiltak som kan forhindre ulykker som brann i elektriske anlegg. Husk at det er ditt ansvar som huseier å sikre all strøm i boligen din.
Her er Zmartas tips hvordan du kan strømsikre hjemmet ditt.
Eltilsyn av boligen din
Før du flytter inn i den nye boligen din bør du la en autorisert fagperson utføre et eltilsyn. På den måten kan du få informasjon om det er noe som bør fikses før du flytter inn.
Installer jordfeilbryter
Den beste forsikringen mot alvorlige skader i hjemmet er å installere en jordfeilbryter. Dette er en god forsikring som kan redde liv! En jordfeilbryter oppdager nemlig strømlekkasjer og kan derfor forhindre støt og brann. Alle nyere bygg skal i henhold til forskrifter ha en jordfeilbryter på det elektriske anlegget. Er du usikker på om du har jordfeilbryter? Da bør du kontakte en fagperson som for befaring.
CE- merking
Gå gjennom all elektronikk for å sikre at alt er CE-merket. CE-merkede produkter har gjennomgått sikkerhetstester og er produsentens garanti for at produktet oppfyller alle sikkerhetsdirektiver. Kjøper du apparater som er merket med CE kan du være sikker på at de har gjennomgått nødvendige sikkerhetstester.
Begrens antall skjøteledninger
Et stort antall skjøteledninger kan overbelaste strømnettet. Vårt tips er derfor at du reduserer antall skjøteledninger i hjemme og kun bruker dem der det er nødvendig. Har du behov for mange skjøteledninger kan det være et bedre alternativ å få en fagperson til å installere flere stikkontakter. Husk også på å kjøpe skjøteledninger med av/på- knapp slik at du enkelt kan slå av flere apparater når de ikke er i bruk.
Smart lading
Lading av mobil, nettbrett og PC kan utgjøre en stor brannfare. Unngå å legge disse til lading i senga eller sofaen. Disse bør heller ikke lades om natten. Det er også lurt å koble fra alle batteriladere som ikke er i bruk og at du en gang i blant sjekker at alle ledninger i huset er hele.
Brannslukningsapparat
Minst ett brannslukningsapparat bør finnes i hjemmet og alle bør vite hvor det står. Husk også at brannslukningsapparater skal kontrolleres jevnlig og trenger service utført av fagfolk.
Barn og strømsikkerhet
Har du barn? Lenger ned på siden finner du gode tips som viser deg hvordan du kan skape et tryggere hjem for deg og din familie.
Som nybakte foreldre er det lett å bli overveldet av råd fra personer som vil hjelpe til. Selv om det er umulig å følge alle tips og råd man får, bør man spisse ørene når det gjelder råd om strøm og sikkerhet. Sjekk ut guiden vår for å få kontroll på strømsikkerheten i hjemmet ditt!
Barnesikring av stikkontakter
En helt vanlig stikkontakt kan være spennende for små barn på oppdagelsesferd. Sørg for at alle stikkontakter i hjemmet har et beskyttelseslokk med barnesikring fra den dagen barnet ditt bestemmer seg for å utforske hjemmet på egenhånd.
Fjern løse ledninger
Ledning eller hoppetau? Løse ledninger kan bli gjenstand for oppmerksomhet. Fest derfor løse ledninger mot en vegg eller list. Plasser også lamper slik at barnet ikke kan rive dem ned under lek.
Dra ut stikkontakten etter bruk
En brødrister eller rettetang kan bli farlige om de håndteres feil, så dra alltid ut kontakten etter bruk og plasser dem slik at barnet ditt ikke kan rive dem ned.
Komfyren
Barnesikringen på komfyren avhenger av modellen og hvor gammel den er. Mange har barnesikring på ovnsdøren, veltebeskyttelse eller lås på kokeplatene. Noen modeller trenger kanskje ekstrautstyr for at den skal bli så sikker som mulig. En timer kan forhindre at barnet ditt skrur på komfyren i et ubevoktet øyeblikk.
Snakk med barna
Dersom du har litt eldre barn kan det være lurt å forklare dem hvorfor de ikke bør bruke PCen inne i hytta som de har bygd av dyner og tepper, eller hvorfor de ikke kan ha bordlampen i sengen for å holde spøkelsene unna. Telefoner og nettbrett bør også få sin egen plass når de ikke er i bruk. La gjerne barna selv finne en strømsikker plass for disse tingene.
Strømbrudd
Se for deg dette: du kommer hjem en sen kveld, låser opp døra og går inn i gangen. Hånden finner automatisk lysbryteren og med et enkelt klikk bader gangen i lys.
Det er få ting vi tar mer for gitt enn strøm. Den skal liksom bare virke, og det gjør den stort sett alltid. Du oppdager ikke hvor viktig det er med strøm før du sitter der i stummende mørke og stillhet.
De fleste strømbrudd er kortere forstyrrelser. Når strømmen går fordi det tordner kan det være koselig med tente lys og prat rundt bordet istedenfor gullrekka på TV. Samtidig er det svært frustrerende når det tar flere timer, kanskje dager, før strømmen igjen fungerer. Er du egentlig forberedt?
Det er vanskelig å opprettholde dagens levestandard uten strøm. Noen kunne kanskje klart seg et døgn eller to, men mange av oss kunne ikke klart mer enn et par timer. Et strømbrudd kan inntreffe når som helst, og med rett kunnskap og forberedelser kan du møte utfordringene som et strømbrudd medfører.
Vær forberedt
I tilfelle uhellet er ute burde du ha tilgang til telefonnummeret til din strømleverandør. På denne måten vil du raskt få mer informasjon om strømbruddet. Det finnes også en rekke ting som alltid er smart å ha hjemme for å gjøre tiden uten strøm mer utholdelig.
Zmarta anbefaler:
Fyrstikker
Stearinlys
Batterier
Lommelykt
Vann
Hermetikk
Oppladet powerbank til mobiltelefonen
Radio
Når strømmen går
Titt ut gjennom vinduet. Er det mørkt på gaten og hjemme hos naboene også så vet du at det dreier seg om et større strømbrudd, og da er det bare å vente.
Hvis det ser ut til at du er den eneste som lever i mørket kan det hende at en sikring har gått. Dersom du har et nyere sikringsskap kan du vippe bryteren opp. Har du et gammelt sikringsskap så har perlen falt ut av sikringen og må byttes.
Når strømmen er tilbake
Det er fort gjort å glemme hva du holdt på med når strømmen gikk. Gå en runde og sjekk at ikke ovnen, kaffemaskinen eller strykejernet står på. Det kan også være greit å se at kjøleskap og fryser fungerer som det skal.
Dette bør du vite om strøm
En gammel vaskemaskin eller en uvanlig tørr sommer kan påvirke hvor mye du må betale for strømmen din. Her har vi samlet informasjon som kan hjelpe deg med å forstå hvorfor strømprisene varierer og faktorene som påvirker prisene.
Hvordan kan været påvirke strømprisen?
Du har sikkert lest avisoverskrifter om høststormer som forårsaker strømavbrudd og om vårflom som gir rimeligere strømpriser. Været har stor påvirkningskraft på strømprisene. Men hvorfor må strømleverandøren din sette opp prisen bare fordi det er kaldt ute?
Som mye annet handler strømpriser om tilgang og etterspørsel. Strøm kan ikke lagres og kan derfor ikke spares til «dårligere tider». Strøm produseres i samme stund som den brukes og når kundene forbruker mer må strømleverandørene produsere mer. Dersom strømleverandørene ikke klarer å produsere nok strøm blir de nødt til å importere strøm eller benytte eksterne, dyrere energikilder. Resultatet er en høyere strømpris for deg som har en spotprisavtale på strøm.
Strøm blir billigere når det regner
Visste du at 98% av norsk kraft er vannkraft og dermed fornybar energi? Regn og snø er kanskje litt trist når du er på vei til jobben en mørk novembermorgen, men for strømproduksjonen og strømprisene er nedbør bare positivt. Når regn og snø fyller vannmagasinene våre det blir billigere å produsere strøm og strømprisene synker.
Velfylte vannmagasin og et vær som verken er kaldt eller varmt gir generelt lavere strømpriser. Er det derimot enten svært varmt eller svært kaldt i en lengre periode blir det vanskeligere for leverandørene å produsere strøm. På denne måten kan strøm bli en mangelvare og prisen vil øke.
Vindkraft
Vindkraftverk er sårbare for væromslag. Blåser det for lite eller ikke i det hele tatt så produserer de heller ikke strøm. På grunn av dette benyttes vindkraft alltid i kombinasjon med andre energikilder.
Spar energi på sikt
Noen av metodene for å spare strøm krever tid og i blant også penger, men på sikt kan det være verdt bryet. Selv om du ikke kan gjøre alt på en gang, kan du velge de rådene som passer for deg.
Bytt vinduer - spar strøm
Gamle vinduer kan være energityver. Om du ikke har mulighet til å bytte til nye, bør du sørge for å tette både vinduer og dører med gummilister.
Senk temperaturen - spar penger
Vet du hva din ideelle innetemperatur er? Kan du sette ned temperaturen eller ta på deg mer klær når strømmen er som dyrest? De fleste nyere panelovner har en termostat med timer som gjør at du slipper å justere temperaturen, det gjør den automatisk når du har stilt den inn på de gradene du ønsker om natten.
Bytt dusjhode - spar strøm
Ved å bytte til sparedusj vil du spare mye penger! En sparedusj vil redusere vannforbruket ditt uten at det går utover kvaliteten. Du vil bli like ren som med en vanlig dusj. Dersom du en gang i blant ønsker litt ekstra luksus så har de fleste av sparedusjene en knapp som gjør at du kan unne deg en ekstra fuktig og varm dusj.
Sikt høyt
Kjøp hvitevarer med høy energieffektivitet. Best i klassen er produktene som er merket med A+++.
Strømbegrep:
Få bedre oversikt over strømbegrepene med ordlisten vår.
Målepunkt-ID
Et målepunkt-ID består av 18 siffer og finnes på fakturaen din. Som regel begynner den med 7070575000 etterfulgt av åtte siffer. Du trenger målepunkt-ID’en din for å kunne inngå en ny strømavtale eller bytte strømavtale.
Spotpris på strøm
Spotpris følger endringene på kraftmarkedet og varierer fra måned til måned. Du har ingen bindingstid og kan bytte til en annen avtale når du måtte ønske.
Fastpris på strøm
Fastpris på strøm er som navnet tilsier: en strømavtale der du betaler en fast pris på strøm hver måned. Du kan velge bindingstid på seks måneder, ett eller tre år.
Variabel pris på strøm
Variabel pris på strøm er et strømabonnement der strømleverandøren setter prisen på strøm og varsler deg 14 dager før eventuelle prisendringer. Pass på at du blir varslet via e-post eller SMS, eller at du følger med på prisendringene på nettsiden til leverandøren.
Leveringspliktig strøm
Dersom du ikke tar et bevisst valg av strømavtale så får du leveringspliktig strøm. Da får du strøm fra den lokale strømleverandøren din fordi nettselskapene er pliktige å sikre leveranse av strøm til hjemmet ditt. De seks første ukene er prisen regulert og ligger noe høyere enn spotprisen. Etter disse 6 ukene står nettselskapene fritt til å sette prisen. Dette kan bli dyrt for deg, og vi anbefaler deg å bruke Zmartas sammenligningstjeneste for å finne strømleverandøren som passer for deg og ditt forbruk.