Om strømavtaler
Hvordan skal man egentlig tenke?
Synes du det er vanskelig å velge strømavtale? Fast pris er fint om du trenger å vite akkurat hvor mye strømmen kommer til å koste hver måned. Spotpris pleier som regel å lønne seg i lengden, men prisen kan variere kraftig fra måned til måned. Det finnes faktisk en gylden middelvei også, om du skulle ha problemer med å bestemme deg.
Fastpris – for deg som vil ha stålkontroll
Bra for deg som vil ha kontroll over utgiftene. Velger du fastpris du lene deg tilbake og slipper å fundere over strømprisens utvikling siden du er beskyttet mot prisoppganger. Med fastpris er prisen på kWh den samme i hele avtaleperioden, men det blir som regel dyrere enn den gjennomsnittlige prisen enn ved en spotpris. Det går å binde avtalen sin fra tre måneder opp til ti år.
Spotpris – billig i dag, dyrt i morgen?
Spotprisen settes etter prisutviklingen på den nordiske strømbørsen, Nord Pool, og kan variere kraftig i løpet av året. Om du eier en enebolig og har et høyt strømforbruk, kan det skille tusenlapper på strømregningen en varm sommermåned sammenlignet med i februar når det er på det kaldeste. Bor du derimot i en leilighet blir ikke prisforskjellene mellom en billig og en dyr periode like store. Sørg for at du har en kort bindingstid om du du velger en spotprisavtale, så kan du for fullt utnytte fleksibiliteten en slik avtale gir deg.
Variabel pris
I avtaler med variabel pris bestemmer strømleverandøren prisen, og de har lov til å endre den med 14 dagers varsel. Sjekk derfor at avtalen lover at du får informasjon om varsel på en lettvint måte. Enkelte leverandører informerer kun på sine nettsider. Blir du ikke varslet direkte, med e-post eller sms, må du i så fall jevnlig sjekke leverandørens nettsider, noe som både er tidkrevende og lett å glemme.
Det er også vanlig at leverandører tilbyr en pris langt under markedspris, for så å skru opp prisen etter en stund for deg som kunde.
Ja, nettopp. Hvilken er best da?
Fastpris kan være fint for deg som har et høyt strømforbruk eller gjerne vil ha full kontroll over hvor mye penger du bruker hver måned. Har du litt romsligere økonomi og kan håndtere eventuelle prisstigning kan du velge spotpris. Spotpris lønner seg oftest på sikt og blir anbefalt av Forbrukerrådet, men det finnes så klart ingen garantier.
Ta et aktivt valg, eller betal mer
Enten du velger spot-, fast- eller variabelpris er det aller viktigste at du faktisk tar et aktivt valg. Dersom du ikke tegner en strømavtale selv så betaler du på en såkalt leveringsplikt og det blir som regel betraktelig dyrere.
Transparente avtaler gjør valget enklere
Ved å sammenligne strømavtaler kan du finne det som er aller billigst, enten du bor i leilighet eller i villa. Du trenger mindre enn 10 minutter og den siste strømregningen din, så er det bare å sette i gang.
Ja min sann, her er det penger å spare – den som har et høyt årsforbruk av strøm kan i gjennomsnitt spare 2500 kroner per år ved å bytte strømavtale.
Du bør altså alltid sammenligne strømpriser innen du tegner en strømavtale. Det kan virke uoverkommelig (og ærlig talt superkjedelig!) å selv måtte sammenligne alle ulike strømleverandører mot hverandre og sammenligne priser. I Norge finnes det over 120 strømleverandører, så det arbeidet skulle ta fryktelig lang tid dersom du skulle gjøre det manuelt.
Leveringsplikt
Har du aldri tatt et aktivt valg av strømavtale? I så fall betaler du på en såkalt leveringsplikt, siden nettselskapene er pliktige å sikre leveranse av strøm. Prisen på denne er regulert de seks første ukene, men det tilkommer et påslag på den vanlige spotprisen, så det lønner seg å ta et aktivt valg. Etter ytterligere seks uker står nettselskapet fritt til å sette pris. Er du usikker på om du har leveringsplikt? Ring strømleverandøren og spør. Er svaret ja bør du bytte snarest.
Hvordan du kan spare tusenlapper per år på kun 10 minutter:
- Ta fram den siste strømregningen din
- Surf inn på siden vår for sammenligning av strømavtaler.
- Fyll inn opplysiningene dine (vi hjelper deg om du er usikker på forbruk!)
- Velg den strømavtalen du liker best.
- Ferdig. Gratulerer, godt jobba!
I tillegg er det vanskelig å få ordentlig oversikt og bedømme hvilken avtale som faktisk er den mest gunstige. Ved å i stedet la en sammenligningstjeneste gjøre den tyngste jobben for deg, så kan du i løpet av bare noen minutter finne ut av hvilket strømselskap som fungerer best for nettopp deg.
Strømhjelp for deg som nettopp har forlatt redet
Flytter du til egen bolig for aller første gang? Det er bare å ta det med ro, dette med strøm er ikke så vanskelig som det først kan virke. Først – gratulerer med ny bolig!
Det finnes en rekke ting å tenke på før du flytter, og det at strømmen fungerer pleier å ha en høy prioritet. For å skaffe deg strøm hjemme i ditt nye hjem trenger du to ulike avtaler – en nettavtale og en strømavtale.
Nettavtale
Når det gjelder nettavtale kan du ikke velge selv, siden avtalen tegnes med det nettselskapet som eier strømnettet der du bor. Det er altså nettselskapet som transporterer strømmen til hjemmet ditt.
På nettsidene til Norges vassdrags- og energidirektorat kan du lese alt om nettleie.
Når du prater med nettselskapet er det smart å notere ned målepunkt-ID og beregnet årsforbruk, siden dette kommer til å gjøre det lettere for deg når du skal videre til neste steg; tegne strømavtale.
Strømavale
Det er her du kan tjene penger på å velge rett! Det finnes over 120 strømleverandører i Norge, og ved å kostnadsfritt sammenligne strømavtaler og velge den avtalen med best vilkår kan du bruke de pengene du sparer på noe som er mye hyggeligere.
Om du ikke tar et valg
Om du ikke velger strømavtale kommer du til å få strøm på en såkalt leveringsplikt, en standardavtale du får av strømleverandøren. Prisen på strøm når du er på leveringsplikt er regulert de seks første ukene, men er fremdeles dyrere enn andre strømavtaler. Etter de seks første ukene står nettselskapene fritt til å sette pris, så det er virkelig verdt å gjøre et aktivt valg her og det finnes ganske store summer å spare hvert år ved å velge smart. Benytt en sammenligningstjeneste for å finne den beste prisen på strøm.