Zmarta Spring 22 - Mobile

Finn den billigste strømprisen

Spar i gjennomsnitt 2500 kr per år

?
 • Raskt og enkelt
 • Helt kostnadsfritt
Eidsiva
fjordkraft logo
HafslundStrom
HelgelandKraft
Kraftriket
fortum
Tore Froeynes sier:

Hei. Jeg er svært fornøyd med Zmarta, takk!

May 22, 2022
Se alle anmeldelser

Sammenlign og bytt strømavtale
6 tips for lavere strømregning

Om strømavtaler

Dette med strømavtaler kan virke komplisert, men det er egentlig ikke så vanskelig. Det finnes noen få ting du må vite, men selve byttet kan vi hjelpe deg med.

Hvordan skal man egentlig tenke?

Synes du det er vanskelig å velge strømavtale? Fast pris er fint om du trenger å vite akkurat hvor mye strømmen kommer til å koste hver måned. Spotpris pleier som regel å lønne seg i lengden, men prisen kan variere kraftig fra måned til måned. Det finnes faktisk en gylden middelvei også, om du skulle ha problemer med å bestemme deg.

Fastpris – for deg som vil ha stålkontroll

Bra for deg som vil ha kontroll over utgiftene. Velger du fastpris du lene deg tilbake og slipper å fundere over strømprisens utvikling siden du er beskyttet mot prisoppganger. Med fastpris er prisen på kWh den samme i hele avtaleperioden, men det blir som regel dyrere enn den gjennomsnittlige prisen enn ved en spotpris. Det går å binde avtalen sin fra tre måneder opp til ti år.

Spotpris – billig i dag, dyrt i morgen?

Spotprisen settes etter prisutviklingen på den nordiske strømbørsen, Nord Pool, og kan variere kraftig i løpet av året. Om du eier en enebolig og har et høyt strømforbruk, kan det skille tusenlapper på strømregningen en varm sommermåned sammenlignet med i februar når det er på det kaldeste. Bor du derimot i en leilighet blir ikke prisforskjellene mellom en billig og en dyr periode like store. Sørg for at du har en kort bindingstid om du du velger en spotprisavtale, så kan du for fullt utnytte fleksibiliteten en slik avtale gir deg.

Variabel pris

I avtaler med variabel pris bestemmer strømleverandøren prisen, og de har lov til å endre den med 14 dagers varsel. Sjekk derfor at avtalen lover at du får informasjon om varsel på en lettvint måte. Enkelte leverandører informerer kun på sine nettsider. Blir du ikke varslet direkte, med e-post eller sms, må du i så fall jevnlig sjekke leverandørens nettsider, noe som både er tidkrevende og lett å glemme.

Det er også vanlig at leverandører tilbyr en pris langt under markedspris, for så å skru opp prisen etter en stund for deg som kunde.

Ja, nettopp. Hvilken er best da?

Fastpris kan være fint for deg som har et høyt strømforbruk eller gjerne vil ha full kontroll over hvor mye penger du bruker hver måned. Har du litt romsligere økonomi og kan håndtere eventuelle prisstigning kan du velge spotpris. Spotpris lønner seg oftest på sikt og blir anbefalt av Forbrukerrådet, men det finnes så klart ingen garantier.

Ta et aktivt valg, eller betal mer

Enten du velger spot-, fast- eller variabelpris er det aller viktigste at du faktisk tar et aktivt valg. Dersom du ikke tegner en strømavtale selv så betaler du på en såkalt leveringsplikt og det blir som regel betraktelig dyrere.

Transparente avtaler gjør valget enklere

Ved å sammenligne strømavtaler kan du finne det som er aller billigst, enten du bor i leilighet eller i villa. Du trenger mindre enn 10 minutter og den siste strømregningen din, så er det bare å sette i gang.

Ja min sann, her er det penger å spare – den som har et høyt årsforbruk av strøm kan i gjennomsnitt spare 2 500 kroner per år ved å bytte strømavtale.

Du bør altså alltid sammenligne strømpriser innen du tegner en strømavtale. Det kan virke uoverkommelig (og ærlig talt superkjedelig!) å selv måtte sammenligne alle ulike strømleverandører mot hverandre og sammenligne priser. I Norge finnes det over 132 strømleverandører, så det arbeidet skulle ta fryktelig lang tid dersom du skulle gjøre det manuelt.

Leveringsplikt

Har du aldri tatt et aktivt valg av strømavtale? I så fall betaler du på en såkalt leveringsplikt, siden nettselskapene er pliktige å sikre leveranse av strøm. Prisen på denne er regulert de seks første ukene, men det tilkommer et påslag på den vanlige spotprisen, så det lønner seg å ta et aktivt valg. Etter ytterligere seks uker står nettselskapet fritt til å sette pris. Er du usikker på om du har leveringsplikt? Ring strømleverandøren og spør. Er svaret ja bør du bytte snarest.

Hvordan du kan spare tusenlapper per år på kun 10 minutter:

 • Ta fram den siste strømregningen din
 • Surf inn på siden vår for sammenligning av strømavtaler.
 • Fyll inn opplysiningene dine (vi hjelper deg om du er usikker på forbruk!)
 • Velg den strømavtalen du liker best.
 • Ferdig. Gratulerer, godt jobba!

I tillegg er det vanskelig å få ordentlig oversikt og bedømme hvilken avtale som faktisk er den mest gunstige. Ved å i stedet la en sammenligningstjeneste gjøre den tyngste jobben for deg, så kan du i løpet av bare noen minutter finne ut av hvilket strømselskap som fungerer best for nettopp deg.

Strømhjelp for deg som nettopp har forlatt redet

Flytter du til egen bolig for aller første gang? Det er bare å ta det med ro, dette med strøm er ikke så vanskelig som det først kan virke. Først – gratulerer med ny bolig!

Det finnes en rekke ting å tenke på før du flytter, og det at strømmen fungerer pleier å ha en høy prioritet. For å skaffe deg strøm hjemme i ditt nye hjem trenger du to ulike avtaler – en nettavtale og en strømavtale.

Nettavtale

Når det gjelder nettavtale kan du ikke velge selv, siden avtalen tegnes med det nettselskapet som eier strømnettet der du bor. Det er altså nettselskapet som transporterer strømmen til hjemmet ditt.

På nettsidene til Norges vassdrags- og energidirektorat kan du lese alt om nettleie.

Når du prater med nettselskapet er det smart å notere ned målepunkt-ID og beregnet årsforbruk, siden dette kommer til å gjøre det lettere for deg når du skal videre til neste steg; tegne strømavtale.

Strømavale

Det er her du kan tjene penger på å velge rett! Det finnes over 132 strømleverandører i Norge, og ved å kostnadsfritt sammenligne strømavtaler og velge den avtalen med best vilkår kan du bruke de pengene du sparer på noe som er mye hyggeligere.

Om du ikke tar et valg

Om du ikke velger strømavtale kommer du til å få strøm på en såkalt leveringsplikt, en standardavtale du får av strømleverandøren. Prisen på strøm når du er på leveringsplikt er regulert de seks første ukene, men er fremdeles dyrere enn andre strømavtaler. Etter de seks første ukene står nettselskapene fritt til å sette pris, så det er virkelig verdt å gjøre et aktivt valg her og det finnes ganske store summer å spare hvert år ved å velge smart. Benytt en sammenligningstjeneste for å finne den beste prisen på strøm.

Tre smarte strømtips

Hold det rent, spar penger

Hold det rent, spar penger

Ved å støvsuge bak kjøleskap og fryser øker du energieffektiviteten samtidig.

Bli litt mer hemmelig

Bli litt mer hemmelig

Trekk for alle gardiner og dra ned persienner nattestid når det er kaldt ute, det isolerer bedre enn du tror. Ha det, kjære naboer!

Lufte kort og effektivt

Lufte kort og effektivt

Lufting med gjennomtrekk er mest effektiv, og steng vinduene etter fem minutter.

Bli strømsikker om strømmen går

Strømsikkerhet i hjemmet

Røykvarslere og brannslukningsapparat er på plass, og alarmen er installert. Da har du vel gjort det som trengs for å sikre hjemmet ditt. Eller? Så enkelt er det dessverre ikke. Det fort gjort å glemme de mest elementære, forebyggende tiltakene selv om du har beskyttet deg mot eventuelle farer som hjemmet ditt kan bli utsatt for. Et slikt tiltak er strømsikkerheten i boligen din. Hvert år oppstår mange ulykker i norske hjem forårsaket av brann og skader i hjemmet grunnet elektriske feil.

Strømbesikt boligen din

Alt innen du flytter inn i den nye boligen din burde du la en autorisert besiktningsmann besikte boligen. Da får du vite om det finnes noen farlige elementer eller annet som burde fikses på.

Installer jordfeilbryter

Det er ditt ansvar at all strøm i hjemmet ditt er sikker. Det koster noen tusenlapper å la en elektriker installere en jordfeilbryter, men det er en god forsikring som kan redde liv. Hvis det i dag ikke finnes det ikke noen jordfeilbryter i boligen din bør du la en med ekspertise installere en. Sørg for å bare kjøpe CE-merkede strømprodukter Kjøper du apparater som er merket med CE kan du være sikker på at de har gjennomgått sikkerhetstester.

Lad smart

Mobilladere kan utgjøre en brannfare. Koble ut alle batteriladere som ikke er i bruk, og unngå å lade mobilen om natten.

Kidsa og strømsikkerhet

Har du barn? I artikkelen vår «Barn og strømsikkerhet» her ved siden av finner du gode tips som gjør hverdagen lettere og hjelper til med å skape et tryggere hjem.

Brannslukkingsapparat

Bør alltid være på plass i alle hjem, og finnes i mange ulike varianter.

Ta kontroll over strømsikkerheten hjemme

Som nybake foreldre er det lett å kjenne seg overøst med gode råd fra personer som vil hjelpe til. Særlig vanlig er det med råd som handler om barnets sikkerhet. Det er så klart umulig å å høre på alle tips, men når det gjelder strøm og sikkerhet bør du holde øyne og ører litt ekstra åpne. Sjekk inn guiden vår for å raskt ta kontroll over strømsikkerheten i hjemmet ditt.

Barnesikre stikkontakten

For deg er det et helt vanlig, nødvendig strømuttak – for barnet ditt er det noe spennende å utforske. Sørg for at alle strømuttak i hjemmet har et beskyttelseslokk fra den dagen barnet begynner å krype. Og du, husk greningskontaktene.

Ha oversikt over løse ledninger

Er det en ledning eller et hoppetau? Løse ledninger kan virke forlokkende å leke med, så fest derfor løse ledninger mot en vegg eller list. Plasser lamper slik at barnet ikke kan rive dem ned under lek.

Dra ut kontakten etter bruk

En brødrister eller krølltang kan bli farlige om de håndteres feil, så dra alltid ut kontakten etter bruk.

Komfyren

Hvilke barnesikringer som finnes på en komfyr avhenger helt av modelltypen og hvor gammel den er. Mange har barnesikring på ovnsdøren, veltebeskyttelse og lås på kokeplatene. Noen modeller må kanskje utstyres med ekstra tilbehør for å gjøre den så sikker som mulig. For eksempel er en timer en lur ting som kan forhindre at barnet ditt skrur på komfyren et ubevoktet øyeblikk.

Installer jordfeilbryter

Beste forsikringen mot alvorlige skader. Jordfeilbryter skal installerers i nyproduserte boliger, førskoler, grunnskoler og i fritidshjem og hytter.

I eldre hjem skal jordfeilbryter installeres når leiligheten eller boligen pusses opp på en måte som gjør at strømnettet utvides eller endres.

Gå på ledningjakt

Dra ut kontakten fra apparater som ikke er i bruk og plasser alle apparater slik at ikke barnet kan dra det ned. Sørg for å bare kjøpe CE-merkede strømprodukter Kjøper du apparater som er merket med CE kan du være sikker på at de har gjennomgått sikkerhetstester.

Akkurat passe er best

For mange grenkontakter kan overbelaste strømnettet. Hold antallet nede og få hjelp av en fagperson dersom du trenger fler kontakter.

Ta med barnet på strømsafari

Har du et litt eldre barn kan dere gå en runde hjemme og forklare hvorfor man bør unnvike visse ting og situasjoner. Forklar for eksempel hvorfor det ikke er smart å bruke TV-en i hytta bygd av tepper eller hvorfor man ikke skal putte en bordlampe i senga for å holde spøkelsene unna.

Så mørkt det ble!

Du kommer hjem, låser opp døra og stiger inn. Så strekker du deg etter strømbryteren og gangen bader i lys. Det er få saker vi tar så for gitt som strøm. Den skal liksom bare virke.

Få av oss skulle kunne opprettholde den vanlige levestandarden vår særlig lenge uten strøm. For visse handler det nok bare om noen timer, mens andre kanskje skulle klare seg et døgn eller to.

Når strømmen går blir det ofte mørkt og stille. Et strømavbrudd kan inntreffe når som helst, men med rett kunnskap og forberedelser kan du kjenne deg trygg dersom lyset helt plutselig skulle forsvinne. De fleste strømavbrudd er kortere forstyrrelser i forbindelse med for eksempel torden, og kan nesten føles litt koselige med tente lys og prat i stedet for skjerm-titting. Her loser vi deg gjennom de viktigste punktene for et kortere avbrudd.

Forberedelser

Lagre gjerne nummeret til strømleverandøren din på telefonen i tilfelle du raskt vil få tak på dem under et eventuelt strømbrudd. Det finnes et knippe ting som alltid er smart å ha liggende hjemme, og som du klarer deg på en liten stund dersom det trengs.

 • Fyrstikker
 • Stearinlys
 • Lommelykt
 • Vann
 • Hermetikk
 • Oppladet powerbank til mobiltelefonen
 • Batteridrevet radio

Under strømbruddet – sitt stille i båten

Titt ut gjennom vinduet. Er det mørkt på gaten og hjemme hos naboene også vet du at det dreier seg om et større strømbrudd, og da er det bare å vente. Som regel er strømmen tilbake i løpet av noen minutter. Virker det som du den eneste som lever i mørket kan det være en lokal feil. Ta med lommelykta og sjekk i sikringsskapet så ser du raskt om en har gått. Vipp i så fall bryteren tilbake. Har du et gammelt sikringskap kan du se om perlen har fallt ut. I så fall må den byttes.

 • Unngå å bruke heis når det tordner. Blir det strømbrudd risikerer du å bli sittende fast til strømmen er tilbake.
 • Gå aldri i nærheten av ledninger og kabler som har falt ned, de kan være strømførende.

Når strømmen er tilbake – inspeksjonsrunde

Det er fort gjort å glemme hva du holdt på med når strømmen gikk. Gå en runde og sjekk at ikke oven, kaffekoker eller strykejern står på.

Tips for lavere strømregning

Slukk lampen
Slukk lampen

Slukk alltid alle lys når du forlater et rom.

Senk innetemperaturen
Senk innetemperaturen

Selv en eneste liten grad senker ditt totale energiforbruk.

Vask snillere
Vask snillere

Du kan nesten halvere energiforbruket på en vask ved å vaske på 40 grader i stedet for 60 grader.

Ta kortere dusjer
Ta kortere dusjer

Kortere og en anelse kaldere dusjer er fint både for miljøet og lommeboken din.

Bruk vannkoker
Bruk vannkoker

Da sparer du energi sammenlignet med om du bruker en komfyr.

Fint å vite om strøm

En gammel vaskemaskin eller en uvanlig tørr sommer kan påvirke hvor mye du er nødt til å betale for strømmen din. Her har vi samlet info som kan hjelpe deg med å forstå strømprisen. Ordlisten er med som hurtighjelp som forklarer vanskelige strømbegrep.

Hvordan kan været påvirke strømprisen?

Vi har alle lest avisoverskriftene om høststormer som forårsaker strømavbrudd og om vårflom som fører til billigere strøm. Været har stor påvirkningskraft på strømprisen. Men hvorfor må strømleverandøren din sette opp prisen bare fordi det er kaldt ute?
Som med så mye annet handlar det om tilgang og etterspørsel. På vinterstid, når det er kaldt og mørkt ute, øker strømforbruket vårt, og da gjelder det at strømleverandørene kan imøtegå etterspørselen.
Det som er litt problematisk med strøm er at den ikke kan lagres, så det går derfor ikke an å spare strøm til «dårligere tider». Vann kan lagres, men selve energien er en ferskvare. Strøm produseres i samme stund som den brukes og når kundene forbruker mer må strømleverandørene produsere mer. Kan de ikke det blir de nødt til å importere strøm eller benytte dyrere energikilder. Resultatet blir en høyere strømpris og det kan svi godt for deg som har en avtale med spotpris.

Heia regnet!

Legg 98 % av norsk kraft er vannkraft og dermed fornybar energi. Regn og snø kan kjennes trist når man er på vei til jobben en mørk novembermorgen, men når det gjelder strømforsyningen vår er nedbør en fin ting siden den fyller opp vannmagasinene våre. Velfylte vannmagasin innebærer så at masse strøm kan produseres over lenger tid, og da synker strømprisen. Dette er også grunnen til at strømprisen senkes frem mot våren når is og snø smelter og magasinene fylles opp.

Hold i hatten

Vindkraftverk er sårbare for væromslag. For det første må man ha vind for at kraftverkene skal kunne produsere strøm. Blåser det for lite eller ikke i det hele tatt, så fungerer de helt enkelt ikke. Og blåser det for mye stenges vindkraftverket ned for å unngå overbelastning. På grunn av dette benyttes vindkraft alltid i kombinasjon med andre energikilder. Velfylte vannmagasin og mildt midt-på-treet vær gir altså generelt lavere strømpriser. Er det kaldt eller varmt i en lengre periode kan strømmen bli en mangelvare og prisen øker deretter.

Spar energi på sikt

Noen av metodene for å spare strøm krever litt mer tid og i blant også penger, men er på sikt verdt bryet. Selvsagt kan du ikke gjøre alt på en gang, men sett deg som mål å se over alle rådene på sikt.

Bytt eller tett vinduene dine

Gamle vinduer er ofte vakre, men kan være skikkelige energityver. Om du ikke har mulighet til å bytte til nye, så sørg for å tette både vinduer og dører med gummilister.

Hold et øye med på innetemperaturen

Installer en termostat og still den inn på en lavere temperatur i løpet av natten.

Skaff deg oppvaskmaskin

Spar energi og slipp å vaske opp for hånd. Win-win!

Dripp, dropp, dripp, dropp

Kraner som lekker koster. Reparer slike snarest, eller bytt til en ny energibesparende kran.

Bytt dusjhode

Kjøp et dusjhode med energisparing. Mange av disse sparedusjene kommer med en knapp på dusjhodet, som betyr at du kan unne deg en ekstra fuktig og varm dusj om du skulle trenge det. Etter en skitur for eksempel.

Sikt høyt

Kjøp hvitevarer med høy energieffektivitet. Best i klassen er produktene som er merket med A+++.

Unnskyld, hva sa du, sa du?

Få bedre oversikt over de merkelige begrepene med ordlisten vår.

Målepunkt-ID

En Målepunkt-ID består av 18 siffer og finnes på fakturaen din. Som regel begynner den med 7070575000 etterfulgt av åtte siffer. Du trenger målepunkts-IDen din for å kunne inngå en ny eller bytte strømavtale.

Spotpris

Spotpris følger endringene på kraftmarkedet og varierer fra måned til måned. Du har ingen bindingstid og kan bytte til en annen avtale når du måtte ønske.

Fastpris

Du som helst vil vite akkurat hvor mye strømmen koster hver måned bør velge fastpris. Du kan velge bindingstid på seks måneder, et eller tre år.

Variabelpris

Strømleverandør setter pris og varsler deg 14 dager innen de eventuell prisendring. Pass på at du blir varslet via e-post eller sms.

Leveringsplikt

Om du ikke tar et aktivt valg av strømavtale får du en pris satt av nettselskapet. De seks første ukene er prisen regulert og ligger noe høyere enn spotprisen, men etter disse står nettselskapene frie til å sette prisen. Dette er den dyreste typen strømavtale.

Andre smarte tjenester

Artboard 1

Sammenlign for beste forbrukslån

 • 15 banker og långivere
 • Fyll i kun én søknad
 • Kostnadsfritt