Økonomitips

Slik kan nye lover og regler påvirke din privatøkonomi

2021-01-22
72-nye-lover-og-regler-privatokonomi

Med det nye året følger det nye lover, regler og endringer, og kanskje en ny økonomi? I 2021 skjer det en rekke forandringer, og vi har samlet et utvalg som kan påvirke din privatøkonomi – som egen pensjonskonto, endringer i BSU-ordningen, ny avgift på elbil også videre.

Egen pensjonskonto

Fra 1.januar 2021 vil mesteparten av din pensjon samles på én konto, og det vil dermed bli lettere å få oversikt over pensjonen sin. Dette gjelder foreløpig for de som har innskuddspensjon via sin arbeidsgiver. Gamle og nye pensjonsavtaler samles i utgangspunktet på samme konto hvor du har din nåværende innskuddspensjon. Og med denne innføringen skal arbeidstakere som har kortvarige arbeidsforhold, også ha rett til å få med seg den opptjente pensjonskapitalen videre.

Mer å spare på BSU-kontoen

Tidligere har man kunne spare maksimalt 25 000 kroner i året på BSU-kontoen (Boligsparing for Ungdom). Fra 2021 øker det årlige beløpet til 27 500 kroner, noe som også øker skattefradraget fra 5000 kroner til 5500 kroner.

Nytt i 2021 er også at dette skattefradraget kun vil gjelde de som ikke eier en bolig, de som allerede eier en bolig vil ikke lenger få dette skattefradraget. Men de kan fortsatt spare på BSU-kontoen og få den gunstige renten.

Endringer i arveloven

Fra 1.januar 2021 blir den nye arveloven innført, som gir større frihet til å bestemme i eget testament. I tillegg skal den også gi et bedre vern til barn fra tidligere forhold, og pliktdelsarven øker.

Innføring av trafikkforsikringsavgift på elbiler

I det nye året blir det innført en trafikkforsikringsavgift på elbiler, og de vil ha samme sats som motorsykler. En god nyhet derimot er at merverdiavgiftsfritaket for elbiler er videreført ut 2021, noe som også er blitt godkjent av ESA. Dette fritaket gjelder for kjøp og leasing av elbiler, samt elbilbatterier.

Økt årlig beløp i barnetrygd

For aldersgruppen 0-6 år økes barnetrygden med 300 kroner i måneden. Dette gir 3600 kroner mer i året for hvert barn i denne aldersgruppen. Denne endringen vil gjelde fra 1.september 2021.

Andre viktige endringer:

Endringer i forbindelse med coronapandemien:

Annet:

  • Beløpsgrensen for skattefrie gaver fra arbeidsgiver øker fra 2000 kroner til 5000 kroner.

  • Den årlige alderspensjonen for enslige minstepensjonister øker med 5000 kroner fra 1.juli 2021.

Flere i samme kategori

Se alle
63-ikke-ga-til-banken-la-bankene-komme-til-deg
Økonomitips Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips
Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.
74-slik-kan-du-kredittsjekke-deg-selv
Økonomitips Slik kan du kredittsjekke deg selv
Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle ...
73-bilferie-tips-og-rad-til-sommerens-turer
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...