Økonomitips

Slik kan du kredittsjekke deg selv

2021-08-05
74-slik-kan-du-kredittsjekke-deg-selv

Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle på kreditt. Utfør en kostnadsfri kredittsjekk på deg selv – både for å ligge et skritt foran långiveren, men også får å få oversikt over når du kan søke om lån og når du bør vente til bedre tider.

Slik kan du kredittsjekke deg selv

Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle på kreditt. Kredittverdigheten din påvirkes av blant annet inntekt, tidligere lån og betalingsanmerkninger. Dette betyr at den stadig vekk er i endring.

Slik fungerer en kredittsjekk

Når du søker om lån eller kreditt, må långiver alltid sjekke at du har en økonomi som gjør at du er i stand til å tilbakebetale lånet. I denne vurderingen inngår blandt annet en kredittsjekk. Den innhenter informasjon om privatøkonomien din fra offentlige etater, banker og andre informasjonskilder. Banker og långivere i Norge er lovpålagt å utføre en kredittsjekk av deg før de kan tilby deg et lån. Skulle derfor et selskap tilby deg lån uten kredittsjekk bryter de altså loven, og en bør unngå tilbudet. I slike tilfeller er det også stor sannsynlighet for at de ikke tar hensyn til dine rettigheter som forbruker.

En kredittsjekk vil blant annet inneholde:

  • Navn, adresse og personnummer

  • Inntekt

  • Livssituasjon

  • Eventuelle betalingsanmerkninger

  • Kredittscore

Slike opplysninger vil endres med tiden – og når de forandres vil også kredittverdigheten din påvirkes, sett ifra en långivers perspektiv. Inntektene kan øke, og gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger betales. Långivere vurderer blandt annet kredittverdigheten din for å bestemme hvilken risiko det er å låne ut penger til deg. Denne risikovurderingen vil i stor grad avgjøre rentesatsen på ditt lån. Uavhengig av hvordan din økonomiske situasjon er nå, kan det være interessant å kredittsjekke deg selv før du for eksempel søker om et lån.

Slik kan du kredittsjekke deg selv

Det finnes flere kredittopplysningsbyråer, blant annet Bisnode, Experian, Creditsafe og Evry. Hos Bisnode kan du under «Egenopplysning» få oversikt over informasjon som er registrert på deg. Denne informasjonen vil blant annet være personalia, inntekt, formue, og betalingsanmerkninger. Denne informasjonen kan lastes ned som en PDF, og printes ut. Du kan også se hvilke kredittopplysninger som er registrert på deg hos Experian. Skulle noen av opplysningene være feil kan du be de rette opp i dette. Å sjekke kredittopplysningene sine hos både Bisnode og Experian er helt kostnadsfritt.

Ønsker du å se informasjon om kredittscoren din har Bisnode også en tjeneste som gir deg denne informasjonen. Denne tjenesten koster 49 kr per søk.

Flere i samme kategori

Se alle
63-ikke-ga-til-banken-la-bankene-komme-til-deg
Økonomitips Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips
Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.
73-bilferie-tips-og-rad-til-sommerens-turer
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...
7 hva nordmenn lante penger til
Økonomitips Hva nordmenn lånte penger til i 2020
2020 var et spesielt år for oss alle. Mange av oss fikk en ny hverdag hvor vi måtte jobbe hjemmefra, og fikk treffe lang ...