Økonomitips

6 tips for en bedre kredittverdighet – slik gjør du

2021-02-03
79-tips-for-bedre-kredittverdighet

Kredittverdighet er en vurdering av betalingsevnen din, og pleier å defineres via en kredittvurdering eller kredittscore. Långivere kan gjøre en kredittvurdering av deg gjennom en kredittsjekk. Jo høyere score du får, jo større muligheter har du for å få bra vilkår når du skal låne penger. Her er våre beste tips for hvordan du kan forbedre kredittverdigheten din!

Hva innebærer kredittverdighet og kredittvurdering?

Kredittverdigheten din påvirkes blant annet av inntekt, skatt og formue, livssituasjon og betalingshistorikk.

Kredittvurderingen måles i en skala på 1-100. Kort sagt innebærer det at jo høyere score du får, jo bedre er din tilbakebetalingsevne. Med en god kredittvurdering har du bedre muligheter for å få handle på kreditt, kjøpe varer eller tjenester på avbetaling, eller få bra vilkår når du skal søke eller forhandle om et lån. Har du derimot en dårligere kredittvurdering, kan det innebære en risiko for at du for eksempel må betale mer i renter.

Slik kan du få en bedre kredittvurdering

1. Avslutt gamle kredittavtaler du ikke lenger bruker

Långivere ser på hvor mange kredittsjekker som er gjort på deg, derfor er det bra å ha så få lån og kredittavtaler som mulig.

2. Betal ned på gjelden din så fort som mulig

Mange lån og kreditter har en negativ innvirkning på kredittverdigheten, så det er derfor lurt å betale ned gjelden så fort som mulig. Begynn med smålån og kredittkortgjeld fordi disse har som oftest høyere renter.

3. Unngå betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger gir en dårligere kredittvurdering, og gjør det ofte vanskelig å få lån. Når du har betalt hele kravet vil anmerkningen bli slettet.

4. Ha en medsøker

Vil du låne penger? Å søke om lån sammen med en annen, en medsøker, kan gi bedre renter ettersom du og medsøkeren din deler ansvaret for lånet.

5. Samle lånene dine

Å samle dyre smålån og kreditter i ett større lån kan senke månedskostnaden, gi deg bedre kontroll over økonomien og forbedre kredittverdigheten din.

6. Fast inntekt

Å ha en fast jobb er en stor fordel, og det å bo på samme adresse over lengre tid kan også anses som noe positivt når kredittopplysningsbyråene gjør sin vurdering.

Slik kan kredittverdigheten din påvirke lånene dine

Har du planer om å kjøpe bolig? Eller skal du låne penger til en ny bil? Når du søker om lån, utfører banken en kredittsjekk på deg for å avgjøre kredittverdigheten din. Deretter har bankene ulik tilnærming ved vurdering for kreditter og lån, noe som også påvirker lånevilkårene.

Med kredittvurderingen din som grunnlag kan du og banken forhandle om hvilket lånebeløp du kan få innvilget, og med hvilke vilkår. Med kredittvurderingen kan du også se om det finnes muligheter for å forhandle om renten på eksisterende lån. Har du en høy kredittverdighet, finnes det muligheter for at du kan få en lavere rente. Har du derimot en dårligere kredittverdighet, kan långiveren kreve en høyere rente.

Flere i samme kategori

Se alle
63-ikke-ga-til-banken-la-bankene-komme-til-deg
Økonomitips Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips
Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.
74-slik-kan-du-kredittsjekke-deg-selv
Økonomitips Slik kan du kredittsjekke deg selv
Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle ...
73-bilferie-tips-og-rad-til-sommerens-turer
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...