<i>Vellykkede </i> lån gjennom tidene

Når du tenker tilbake på historisk velykkede lån, hvilke tanker gjør du deg? Tenker du på den backpacking-reisen som ble mulig på grunn av et lån fra en kjær forelder? Eller drømmer deg bort til når du lånte din beste venns nye designerjeans som du var så misunnelig på?

Hva er et historisk vellykket lån?

Når vi i Zmarta tenker på historisk vellykkede lån så tenker vi oftest på de lån hvor vi har hjulpet våre kunder til å sammenligne og finne det beste lånet for dem. Men noen ganger (som for eksempel akkurat nå) tenker vi på andre historiske lån der noen få modige sjeler tok risikable lån som endte i fantastiske resultater.

The Empire Strikes Back

Filmprodusent George Lucas ville ikke dele på rettighetene for Star Wars. Han ville slå seg fri fra Hollywoods filmindustri så i stedet for å vende seg til en av de store filmstudioene tok han et lån på 33 millioner dollar for å finansiere filmen. Det var et risikabelt trekk. Men det endte med at Lucas fikk utbetaling flere ganger over: Lånet var tilbakebetalt innen tre måneder etter premieren og «The Empire Strikes Back» dro inn mer penger enn noen annen film under 1980-tallet. Lucas var så fornøyd at han til og med bestemte seg for å dele gevinsten med sine ansatte. Filmens fremgang la dertil grunn for Lucasfilm som i dag er en av de viktigste filmforretningene utenfor Hollywood. Videre så betraktes «The Empire Strikes Back» også som en av de beste filmene gjennom tidene. 

Antikkens Hellas

Handel, ekspedisjon og eksport florerte i antikkens Hellas noe som førte til en utvikling av finansielle teknikker. De fleste av handelsmennene manglet nok kontanter og måtte låne for å finansiere hele eller deler av ekspedisjonene. Finansielle muligheter som lån, oppbevaring av penger, valutaveksling og validering av mynt ble oppført. Det ble også mulig å kjøpe på kreditt - en pengeutlåner i en gresk liten havn kunne altså skrive en kredittseddel for sin kunde som fikk denne utbetalt i en annen by. Det fjernet risikoen med å ta med seg penger på reisen. Smart, ikke sant?

Akkurat som i det gamle Hellas og for Star Wars-filmen så vet vi hos Zmarta at rett kapital kan gi bedre forutsetninger til å lyktes. Nøl derfor ikke med å sammenligne forskjellige lånetilbud for å finne det lån som passer deg best. Hvem vet - kanskje er det du som tar det neste historiske lånet?

Chat med oss! Chat