Forbrukslån

Derfor øker en medsøker dine sjanser å få lån

2019-10-22
75-derfor-oker-en-medsoker-dine-sjanser-a-fa-lan

«Jo flere, jo bedre» bruker man si og når man vil ta et lån kan det gamle uttrykket faktisk ha et poeng. Når du vil ta opp lån men er usikker på hvis du får stå som ensom låntager kan det nemlig være en god idé å ha en medsøker til lånet. Det kan også være slik at dere er to personer som vil ta et lån sammen, for eksempel hvis dere skal kjøpe et hus. Her kan du lese om hvordan du øker dine sjanser til å få et lån med en medsøker og hva du som medsøker skal tenke på.

Medsøker som sikkerhet

For långiveren blir en medsøker en ekstra sikkerhet for lånet og derfor er det mulig at dere får bedre vilkår (lavere rente, større lånesum og lengre nedbetalingstid) enn om du skulle tatt opp lånet på egen hånd. Oftest trengs det ikke en medsøker når man bare vil låne et mindre beløp, men det kan lønne seg når det er et større beløp som skal lånes.

Medsøker til lån

Hvis du har en medsøker långiveren se an begges inntekter, noe som øker sjansen til å få et lån med gode betingelser. Det vanligste er at gifte par og samboere tegner lån sammen, eller at det er en forelder som står som medlåntaker.

Har du en lav månedslønn og søker lån ser långiveren det som en større sikkerhet når det er to som står som er betalingsansvarlige for lånet.

Det kan for eksempel være bra med en medsøker hvis du har…

-         Lav eller uregelmessig inntekt

-         Lyst til å søke om et stort lån

Hva kan jeg som medsøker tenke på?

Som medsøker har du et ansvar for lånet. Hvis den hovedsakelige lånsøkeren skulle havne i en økonomisk klemme eller, av en eller annen grunn, ikke ha mulighet til å betale for lånet så blir det altså du som får stå for hele beløpet (per måned eller kvartal basert på avtalen med långiveren). Hver person, både hovedsøker og medsøker, har fullt betalingsansvar hvilket betyr at du som medsøker altså ikke kun kan betale halvparten hvis noe skulle skje.   

Medsøker – slik fungerer det

Den som er medsøker får deg som hovedsøker skrive under låneavtalen og dermed ta på seg samme betalingsansvar som hovedsøker. Långiveren gjør den samme kredittopplysningen på medsøker som på hovedsøker.

Renteoppdeling

Noe som er viktig å tenke på er selvangivelse og rente. For å gjøre alt enklere for medlåneren kan långiveren direkte fordele renten kun på hovedsøkende. I så fall trenger dere ikke å gjøre noe som helst når det er på tide å levere selvangivelsen - ettersom hele renten allerede er bokført på hovedsøkende.

Hvis renten ikke er blitt fordelt direkte på den hovedsøkende så vil den fordeles 50/50, altså halvparten på hver. Renten kan da justeres i selvangivelsen der den som ikke skal gjøre rentefradrag krysser over denne delen i sin selvangivelse, mens den andre deklarerer for hele beløpet. Under «Tilleggsopplysninger» fylles så ut hvem renten er blitt justert sammen med.

Flere i samme kategori

Se alle
11 lan til bobil
Forbrukslån Lån til bobil
Dersom du vurderer å søke lån for å finansiere bobilkjøpet er det en del ting du bør ha i bakhodet.
10 lån til motorsykkel
Forbrukslån Lån til motorsykkel
Drømmer du om å kjøpe motorsykkel? Det finnes forskjellige måter å finansiere kjøpet på.
15 lan til campingvogn
Forbrukslån Lån til campingvogn
Mange drømmer om å kjøpe campingvogn, og et lån kan gjøre drømmen virkelig.