Lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet betyr at det ikke tas pant i låntakers eiendeler. Det blir foretatt en kredittsjekk for å vurdere låntakers betalingsevne, og denne vurderingen avgjør om lånesøknaden innvilges eller ikke. Dersom søknaden innvilges er det også denne vurderingen som avgjør hvilken rente og vilkår låntaker får. Selv om det ikke tas pant i noen eiendeler, stilles det fortsatt noen krav for å få et lån. Det er som regel en aldersgrense, man må være bosatt i Norge, og man kan ikke ha betalingsanmerkninger. I tillegg stilles det krav til en minimums inntekt per år. Et forbrukslån, som også kan kalles for blancolån, er et eksempel på et lån uten sikkerhet. Denne typen lån kan man bruke til det man vil, bortsett fra som egenkapital til bolig. Maksimal nedbetalingstid på forbrukslån er 5 år, og man kan kun søke om lenger tid dersom lånet skal brukes til refinansiering.

Forskjellen mellom lån

Man kan søke om et lån uten sikkerhet hos de fleste banker og långivere. Renten på slike lån bestemmes ut ifra betalingsevnen til den som søker om lån. Når långiveren har foretatt en kredittsjekk via et kredittopplysningsbyrå får den som har søkt et forslag på lån eller kreditt, med informasjon om renter. Ofte blir lånet eller kreditten dyrere jo dårligere betalingsevne den som søker har. Dette fordi långiveren anser det som en større risiko å låne ut penger til denne personen.

Et innvilget lån uten sikkerhet kan man anvende til det man ønsker, om det så skulle være shopping, reise, investeringer også videre. Dette i motsetning til for eksempel et boliglån, som brukes spesifikt til kjøp av bolig. Et boliglån er et lån med sikkerhet, hvor da boligen stilles som sikkerhet. Et boliglån har derfor som regel lavere rente enn et lån uten sikkerhet, og er derfor mer gunstig for låntakeren. Uansett hvilken type lån det er snakk om, er det viktig at man ser over rentekostnadene innen man signerer.

Kredittsjekk

Når man søker om et lån, vil långiveren/kredittgiveren foreta en kredittsjekk. Dette uansett om det er snakk om et lån uten sikkerhet, eller et lån med sikkerhet. Innen man søker om et lån uten sikkerhet bør man være sikker på at man søker til rett tid, så man får en god vurdering. Det kan derfor lønne seg å kredittsjekke seg selv innen man søker om lån, for å få en bedre oversikt over hvordan man ligger an.

Chatta