Om lån

Låne penger med betalingsanmerkninger? Her er Zmartas tips!

2019-10-22
4 lane penger med betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkninger påvirker både kredittverdigheten og handlefriheten din negativt. I verste fall kan du bli svartelistet hos ordinære banker og långivere.

I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du kan kvitte deg med betalingsanmerkningene, friskmelde privatøkonomien din og oppnå en kredittverdighet som gjør det lettere å få lån.

Hva er en betalingsanmerkning? 

Alle har glemt å betale en regning innen fristen. Kanskje det var tomt på kontoen og et fast trekk ble stående ubetalt over lang tid uten at du merket det. Forglemmelser og dårlig oversikt er gjerne utilsiktet, men kan få store konsekvenser når det skjer for ofte. Når du ikke klarer å gjøre opp for deg så begynner ballen å rulle.

Hvordan får man en betalingsanmerkning? 

  1. Når du ikke betaler regningen din innen fristen får du en purring med et purregebyr og en forsinkelsesrente.

  2. Hvis du ikke betaler purringen får du et inkassovarsel med betalingsfrist på minimum 14 dager.

  3. Dersom du ikke betaler inkassovarselet innen fristen blir saken sendt til inkasso og du får du en betalingsoppfordring. Denne har en betalingsfrist på 14 dager og inneholder ofte inkassosalær og forsinkelsesrenter.

  4. Inkassoselskapet starter en rettslig inndrivelse dersom du ikke betaler betalingsoppfordringen. Rettslig inndrivelse vil si at saken din går til namsmannen og du kan få en betalingsanmerkning. 

Betalingsanmerkningen registreres hos ulike aktører og gir signal til kredittselskap om at du (eller firmaet ditt) ikke har betalt en faktura, selv om du har fått flere muligheter til å betale. Du får beskjed før betalingsanmerkningen registreres på deg. Det er viktig å vite at du kan unngå denne betalingsanmerkningen dersom du har mulighet til å betale kravet i sin helhet innen 30 dager. Klarer du ikke dette vil du havne i en gjeldsordning. Dette er noe du bør unngå fordi det vil svekke din betalingsevne og begrense din økonomi i lang tid fremover.

Hva er en gjeldsordning? 

Bør du låne penger tross betalingsanmerkninger?

Vi anbefaler deg ikke om å søke om lån dersom du allerede har betalingsanmerkninger. 

De fleste banker og långivere innvilger ikke lån når du har betalingsanmerkninger. Enkelte långivere og banker innvilger likevel lån til tross for betalingsanmerkninger men ofte har disse låneavtalene ekstreme renter og dårlige betingelser. Dessuten vil dette bare skape en ond gjeldssirkel som vil være vanskelig å bryte!

I mange tilfeller vil du faktisk oppnå å redusere kredittverdigheten din ytterligere når du tar et lån med betalingsanmerkninger. Långivere sjekker nemlig kredittverdigheten din når du søker om å låne penger for å se hvor god betalingsevne du har. Har du mange kredittsjekker, kan det tyde på at du har stor gjeldsbyrde. Det ryktes at det finnes forbrukslån uten kredittsjekk, men alle banker og långivere i Norge er lovpålagt å kontrollere kredittverdigheten til potensielle låntakere.

Sjekk ut våre tips for deg som har gjeld hos namsmannen og vil ta lån 

Ta tyren ved hornene!

Er du fast bestemt på å ta et lån når du har betalingsanmerkninger? Da er det viktig at du først går i dialog med den eller de som du skylder penger. Vi skjønner at dette er vanskelig og kanskje til og med pinlig, men det vil lønne seg i lengden å legge alle kortene på bordet. 

Ditt lokale NAV-kontor kan tilby gjeldsrådgivning og hjelpe deg i dialogen med de som du har gjeld hos. Sammen kan dere legge en plan for å redusere utgiftene dine. De hjelper deg også om du har havnet hos namsmannen. 

Tar du tak i betalingsanmerkningene dine og tilbakebetaler det du skylder så blir betalingsanmerkningene dine slettet og du kan gjenvinne din kredittverdighet og økonomiske selvtillit.

Sjekk ut våre tips for å få en bedre din kredittverdighet.

5 tips for deg som har betalingsanmerkninger og vil ta lån

Det er lett å stikke hodet i sanden når regninger og pengekrav hoper seg opp. Dessverre vil dette bare gjøre vondt verre og gjøre det svært vanskelig for deg å få innvilget et lån. 

1. Få oversikt over hva du skylder

  • Åpne alle regninger du har fått per post, e-post og i nettbanken

  • Sorter purringene og inkassokravene som hører sammen slik at du ser hvilket krav som er nyest og hvor stor gjeld du har inkludert alle renter og gebyrer. 

  • Sjekk Gjeldsregisteret for å finne ut hvor mye forbruksgjeld du har.  

  • Er du usikker på om du har gjeld hos inkassoselskaper kan du sende en gjeldsforespørsel til virke.no for å finne ut av dette.

2. Reduser unødvendige utgifter

Er det noe du pleier å bruke penger på som kan nedprioriteres? Vaner som i det små ikke utgjør så mye, kan over tid være en skikkelig utgift. Dropp kjøpekaffen og sett av pengene du ville brukt på dette på en annen konto som brukes til nedbetaling av lån!

Sjekk ut våre 7 enkle tips for en bedre økonomi.

3. Kontakt kreditoren eller inkassoselskapene 

De fleste som jobber med innkreving, forstår at mange ikke har råd til å gjøre opp for seg der og da. Långivere, banker og inkassoselskapene sitter gjerne og venter på å bli kontaktet av deg slik at dere kan lage en fornuftig nedbetalingsplan.

4. Refinansier kreditter og smålån

Refinansiering kan gjøre deg raskere gjeldsfri. Dette innebærer at du tar opp et nytt lån for å nedbetale ett eller flere eksisterende lån. Ved å samle lånene får du bedre betingelser, lavere rente og færre gebyrer. Selv om du har betalingsanmerkninger og har vansker med å få innvilget nye lån, kan dette være en mulighet dersom du eier en egen bolig som du kan stille som pant. 

Du kan også forhandle med banken din om å få en bedre boligrente dersom du har boliglån.

5. Spar opp til egenkapital

Egenkapital vil bedre din kredittverdighet og du vil stille sterkere enten du vurderer et lån med eller uten sikkerhet. Sett deg et sparemål og lag et budsjett for å få det til. Følg gjerne våre 10 enkle steg for å spare 100.000kr på ett år.

Høyere priser gjør det vanskeligere å få endene til å møtes

Over 240 000 nordmenn er i dag registrert med betalingsanmerkninger. Det er kanskje ikke så rart i en tid med høye priser på mat, strøm og stadige renteøkninger. Men betalingsanmerkninger setter kjepper i hjulene for deg som ønsker å ta et lån. Ved å følge tipsene i denne artikkelen kan du bygge opp motivasjonen og betalingsevnen din. Resultatet blir en bedre kredittverdighet og bedre muligheter til å få innvilget et lån.

Sjekk også våre tips for deg som har mye gjeld, men trenger et nytt lån
Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...