Om lån

Muligheter for lån med gjeld hos namsmannen

2019-10-22
58-namsmannen-gjeld-og-sjans-til-lan

Når du ikke klarer å betale gjelden din til tross for flere varsler så vil saken din gå til namsmannen. Dette vil gjøre det svært vanskelig og ofte umulig for deg å ta et nytt lån. Men det finnes løsninger. I denne artikkelen gir vi deg tips til hvordan du kan få innvilget et lån når du har betalingsanmerkninger og gjeld hos namsmannen.

Når du søker om lån, utfører banker og långivere en kredittsjekk av deg. Resultatet av denne gir deg som låntaker en kredittscore, og denne sier noe om hvor god evne du har til å tilbakebetale et lån.

Med mye gjeld, betalingsanmerkninger og saker hos namsmannen vil du få en lav kredittscore. Da begynner varsellampene å lyse hos banker og långivere når du søker om lån hos dem og de aller fleste vil avslå lånesøknaden din. Strømleverandører og forsikringsselskaper kan også nekte å ta imot deg som kunde fordi de er usikre på om du kan betale regningene dine.

Slik kredittsjekker du deg selv. 

Kan jeg få lån selv om jeg har havnet hos namsmannen?

Det finnes enkelte långivere på det norske markedet som vil innvilge deg lån til tross for betalingsanmerkninger. Slike långiverne tilbyr gjerne det som kalles hurtiglån og SMS-lån der renten er skyhøy og nedbetalingstiden er kort. Når du allerede har betalingsproblemer kan slike lån by på enda mer trøbbel. 

Dette er grunnen til at Zmarta ikke samarbeider med långivere som innvilger lån til deg som har betalingsanmerkninger.

Lær mer om betalingsanmerkninger og lån. 

Zmartas tips til deg som vil ta lån når du har en sak hos namsmannen

Istedenfor å ta et lån med dårlige betingelser som vil presse økonomien din ytterligere, anbefaler vi deg å følge disse tipsene:

1. Øk lånemulighetene med kausjonist eller medsøker

Hvis du har betalingsanmerkninger, bør du finne et lån med en lang tidshorisont, bedre betingelser og gunstig rente – og en kausjonist! 

En kausjonist eller medsøker er en ekstra sikkerhet for banken eller långiveren når du søker om lån med lav kredittscore. Kausjonisten er ansvarlig for nedbetaling av lånet dersom du ikke kan betale det selv. Å få innvilget et lån med en kausjonist forutsetter selvsagt at kausjonisten har en god kredittscore. 

2. Søk om refinansiering med sikkerhet i boligen din

Har du flere lån som du har mistet kontrollen over? Da kan refinansiering være løsningen for å unngå flere betalingsanmerkninger. Ved å refinansiere lån kan du samle og nedbetale dyre smålån og kreditter som er på vei til namsmannen.

3. Dobbeltsjekk at betalingsanmerkningen din blir slettet

En betalingsanmerkning slettes dersom pengekravet betales i sin helhet. Noen kredittselskaper er derimot trege med å fjerne betalingsanmerkninger, og du kan bli stående med anmerkninger i lang tid selv om du har gjort opp for deg. Med andre ord vil banker og långivere nekte deg et lån selv om du bedret din kredittscore! Hvis du tror dette gjelder deg så er det viktig å snakke med kredittselskapet så snart som mulig. Du kan også sjekke dette selv i gjeldsregisteret. 

Søke om lån etter sletting av betalingsanmerkninger?

Alle långivere ser på helheten i økonomien din. De vurderer din låneevne ut ifra: 

  • inntekt 

  • betalingsevne

  • betalingsvilje 

  • sikkerhet 

Har du klart å kvitte deg med betalingsanmerkninger så har du bedre kredittverdighet og større muligheter til å nedbetale lånet enn tidligere. Du vil stille sterkere på lånemarkedet, og ved å sammenligne ulike lån kan du la bankene og långiverne konkurrere om deg.

Se gjerne våre 6 tips for å oppnå en bedre kredittverdighet. 

Se over din økonomi og lag en budsjett

Vurderer du å ta opp et nytt lån så bør du først lage et budsjett der du danner deg et bilde av dine inntekter og utgifter – først og fremst for å se om det finnes rom for å kunne innfri et lån. I tillegg bør du ta høyde for at rentene kan øke og at uforutsette hendelser som kan oppstå. Ha alltid en buffer!

Vi i Zmarta tenker at veien til en bedre økonomi for deg som har betalingsanmerkninger er å unngå å få mer gjeld. Istedenfor bør du gjøre opp med nåværende gjeld og kreditorer. Når du er kvitt betalingsanmerkningene dine har du bedre utsikter for å få et lån med lav rente og en nedbetalingstid som passer for deg.
Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...