Det er ikke så vanskelig som det høres ut. Med obligasjoner, altså. Har du noen gang lånt penger? Da er du på god vei å til skjønne hva det dreier seg om. Det er nemlig slik at store selskap, banker, ja til og med regjeringen har av og til behov for å låne penger – og hvem har lyst til å låne ut sine hardt opptjente kroner? Akkurat ja, ikke særlig mange, og det er litt hva obligasjoner går ut på.

Hva er en obligasjon?

En obligasjon er, enkelt forklart, et gjeldsbrev mellom to parter; et bevis på at innehaveren av obligasjonen har lånt ut penger til utstederen og er berettiget rente og avkastning. Utstederen kan for eksempel være regjeringen, en bank eller et selskap. Innehaveren har rett til denne renten over en gitt periode som kalles løpetid. Når denne utløper må utsteder tilbakebetale lånet.

Hva er vitsen med obligasjoner?

En obligasjon er, enkelt forklart, et gjeldsbrev mellom to parter; et bevis på at innehaveren av har lånt ut penger til utstederen (for eksempel regjeringen, en bank eller et selskap) og er dermed berettiget rente og avkastning. Innehaveren har rett på denne renten over en gitt periode som kalles løpetid. Når denne utløper må utsteder tilbakebetale lånet.

Hva er forskjellen mellom obligasjoner og aksjer?

Når du kjøper en aksje blir du deleier av et selskap. Når du kjøper en obligasjon låner du ut penger til et selskap. Aksjer er altså eget kapital mens obligasjoner er gjeld. Det er lett å bekymre seg for sparepengene sine når aksjemarkedet svinger. Obligasjoner er generelt sett sikrere og mer stabile å plassere sparepengene sine i enn aksjer. Når det svinger litt ekstra mye på aksjemarkedene pleier mange investorer å satse på å ha obligasjoner i porteføljene sine.

Risikotaking

Særlig når aksjemarkedet skjelver kan obligasjoner være verdt å satse penger på ettersom en obligasjon er et verdipapir med fast avkasting er du nemlig garantert til å få tilbake din innsats så lenge du beholder den til forfallsdato. Den eneste risikoen da er at virksomheten går i konkurs (dermed er obligasjoner lagt ut av den norske stat helt risikofrie). Med det sagt innebærer kjøp av obligasjoner mindre risikotaking enn handel med aksjer – men gir heller ikke samme mulighet til høy avkasting.

Flere i samme kategori

Se alle
Økonomitips Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips
Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.
Økonomitips Slik kan du kredittsjekke deg selv
Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle ...
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...