Obligasjoner

Det er ikke så vanskelig som det høres ut. Med obligasjoner, altså. Har du noen gang lånt penger? Da er du på god vei å til skjønne hva det dreier seg om. Det er nemlig slik at store selskap, banker, ja til og med regjeringen har av og til behov for å låne penger – og hvem har lyst til å låne ut sine hardt opptjente kroner? Akkurat ja, ikke særlig mange, og det er litt hva obligasjoner går ut på.

Hva er en obligasjon?

En obligasjon er, enkelt forklart, et gjeldsbrev mellom to parter; et bevis på at innehaveren av obligasjonen har lånt ut penger til utstederen og er berettiget rente og avkastning. Utstederen kan for eksempel være regjeringen, en bank eller et selskap. Innehaveren har rett til denne renten over en gitt periode som kalles løpetid. Når denne utløper må utsteder tilbakebetale lånet.

Hva er vitsen med obligasjoner?

En obligasjon er, enkelt forklart, et gjeldsbrev mellom to parter; et bevis på at innehaveren av har lånt ut penger til utstederen (for eksempel regjeringen, en bank eller et selskap) og er dermed berettiget rente og avkastning. Innehaveren har rett på denne renten over en gitt periode som kalles løpetid. Når denne utløper må utsteder tilbakebetale lånet.

Hva er forskjellen mellom obligasjoner og aksjer?

Når du kjøper en aksje blir du deleier av et selskap. Når du kjøper en obligasjon låner du ut penger til et selskap. Aksjer er altså eget kapital mens obligasjoner er gjeld. Det er lett å bekymre seg for sparepengene sine når aksjemarkedet svinger. Obligasjoner er generelt sett sikrere og mer stabile å plassere sparepengene sine i enn aksjer. Når det svinger litt ekstra mye på aksjemarkedene pleier mange investorer å satse på å ha obligasjoner i porteføljene sine.

Risikotaking

Særlig når aksjemarkedet skjelver kan obligasjoner være verdt å satse penger på ettersom en obligasjon er et verdipapir med fast avkasting er du nemlig garantert til å få tilbake din innsats så lenge du beholder den til forfallsdato. Den eneste risikoen da er at virksomheten går i konkurs (dermed er obligasjoner lagt ut av den norske stat helt risikofrie). Med det sagt innebærer kjøp av obligasjoner mindre risikotaking enn handel med aksjer – men gir heller ikke samme mulighet til høy avkasting.

Økonomitips

10 enkle steg for å spare 100 000 kr på et år | Zmarta

Kom i gang med ditt sparende i dag og du kan om et år ha 100 00 kroner! Vi har listet våre beste tips for å komme i gang med å spare penger.

Økonomitips

Pensjonssparing

Tenker du at det der med pensjon kommer til å løse seg uansett, langt der fremme i en ubestemt fremtid? Å spare selv gir en bedre pensjon og et bedre liv som pensjonist.

Økonomitips

Slik redder du feriebudsjettet

Det beste rådet for å spare penger til ferien er å spare. Spare, spare og spare. Gjerne måneder eller hvorfor ikke år i forveien Problemet er at livet sjelden fungerer slik for de aller fleste av oss – ofte er det en uventet kostnad som ligger på lur rett rundt hjørnet. De uventede kostnadene bruker dessuten dukke opp når det passer som minst, for eksempel innfør en ferie. Men før du begynner å slite av deg håret, legge pannen i dype folder eller slå hodet mot en vegg (eller hva du nå gjør i frustrerte øyeblikk) så vil prøve å hjelpe deg. Det trenger nemlig ikke å være håpløst! Les Zmartas tips om hvordan du klarer ditt feriebudsjett!

Ingen artikler funnet

Se flere artikler