Pensjonssparing

Tenker du at det der med pensjon kommer til å løse seg uansett, langt der fremme i en ubestemt fremtid? Å spare selv gir en bedre pensjon og et bedre liv som pensjonist.

Sparing til pensjon

Det kan føles unødvendig tungt å være nødt til å tenke på pensjonen. Særlig når man har massevis av år igjen i arbeid! Synes du det er viktigere å «leve i nået», fokusere på karrieren og tenker at det med pensjonen kommer til å ordne seg uansett? Da er denne artikkelen noe for deg – du har nemlig både rett og feil!

Sparing etter behov

Pensjonen kan bestå av opptil fire deler; folketrygd, tjenestepensjon, AFP og privat sparing. Folketrygden er den grunnleggende pensjonsordningen i Norge som alle får ta del av. I tillegg til folketrygden har de aller fleste arbeidstakere i Norge også tjenestepensjon via jobben. Dertil er det mange som har individuell sparing. Når det kommer til den private sparingen finnes det mange spareformer – hvilken du skal velge spørs på dine behov. Tross at den største delen av pensjonen ikke kommer fra privat sparing så er det veldig vanlig å også spare privat.

Privat pensjonssparing

Når man er kommet i 40-årsalderen kan det være tid for å starte med og vurdere sin pensjonssparing. Da er man kommet opp i en alder hvor man kanskje betalt tilbake studielån, er etablert i karrieren samtidig som pensjonsalderen er så pass mange år unna at man kan få god effekt av sparingen sin. Når du vel bestemt deg for å spare så finnes det flere alternativ å gjøre dette på.

Folketrygg og tjenestepensjon

Alle som arbeidet eller bott i Norge får folketrygg, det er en «alderspensjon» du får når du kommet opp i en viss alder. Folketrygden får alle får uten reduksjon, den sikrer alle en minste pensjonsinntekt gjennom garantipensjonen. Tjenestepensjonen kommer gjennom nåværende eller tidligere arbeidsgivere; den avhenger av faktorer som hvor lenge man har jobbet, ens lønn og hvor man har jobbet. Hvor mye du trenger å spare avhenger på hvor mye din tjenestepensjon gir og hvilken levestandard du ønsker som pensjonist.

Økonomitips

Fem tips for smartere juleshopping

Julen nærmer seg med stormskritt og før vi vet ordet av det er det tid for å bake syv slag og pynte juletreet. For mange er julegaveshoppingen bare en slitsom greie som stjeler både tid og energi fra ting som betyr mer. Les videre og finn ut hva du kan gjør for å minske stresset rundt julegavene og holde kostnadene nede til jul.

Økonomitips

Slik redder du feriebudsjettet

Det beste rådet for å spare penger til ferien er å spare. Spare, spare og spare. Gjerne måneder eller hvorfor ikke år i forveien Problemet er at livet sjelden fungerer slik for de aller fleste av oss – ofte er det en uventet kostnad som ligger på lur rett rundt hjørnet. De uventede kostnadene bruker dessuten dukke opp når det passer som minst, for eksempel innfør en ferie. Men før du begynner å slite av deg håret, legge pannen i dype folder eller slå hodet mot en vegg (eller hva du nå gjør i frustrerte øyeblikk) så vil prøve å hjelpe deg. Det trenger nemlig ikke å være håpløst! Les Zmartas tips om hvordan du klarer ditt feriebudsjett!

Økonomitips

Aksjer

Er du nysgjerrig på å kjøpe aksjer men føler at du kan for lite om det? Her forklarer vi hva en aksje er, hvordan de fungerer og hvorfor det kan være verdt å kjøpe noen.

Ingen artikler funnet

Se flere artikler