Tenker du at det der med pensjon kommer til å løse seg uansett, langt der fremme i en ubestemt fremtid? Å spare selv gir en bedre pensjon og et bedre liv som pensjonist.

Sparing til pensjon

Det kan føles unødvendig tungt å være nødt til å tenke på pensjonen. Særlig når man har massevis av år igjen i arbeid! Synes du det er viktigere å «leve i nået», fokusere på karrieren og tenker at det med pensjonen kommer til å ordne seg uansett? Da er denne artikkelen noe for deg – du har nemlig både rett og feil!

Sparing etter behov

Pensjonen kan bestå av opptil fire deler; folketrygd, tjenestepensjon, AFP og privat sparing. Folketrygden er den grunnleggende pensjonsordningen i Norge som alle får ta del av. I tillegg til folketrygden har de aller fleste arbeidstakere i Norge også tjenestepensjon via jobben. Dertil er det mange som har individuell sparing. Når det kommer til den private sparingen finnes det mange spareformer – hvilken du skal velge spørs på dine behov. Tross at den største delen av pensjonen ikke kommer fra privat sparing så er det veldig vanlig å også spare privat.

Privat pensjonssparing

Når man er kommet i 40-årsalderen kan det være tid for å starte med og vurdere sin pensjonssparing. Da er man kommet opp i en alder hvor man kanskje betalt tilbake studielån, er etablert i karrieren samtidig som pensjonsalderen er så pass mange år unna at man kan få god effekt av sparingen sin. Når du vel bestemt deg for å spare så finnes det flere alternativ å gjøre dette på.

Folketrygg og tjenestepensjon

Alle som arbeidet eller bott i Norge får folketrygg, det er en «alderspensjon» du får når du kommet opp i en viss alder. Folketrygden får alle får uten reduksjon, den sikrer alle en minste pensjonsinntekt gjennom garantipensjonen. Tjenestepensjonen kommer gjennom nåværende eller tidligere arbeidsgivere; den avhenger av faktorer som hvor lenge man har jobbet, ens lønn og hvor man har jobbet. Hvor mye du trenger å spare avhenger på hvor mye din tjenestepensjon gir og hvilken levestandard du ønsker som pensjonist.

Flere i samme kategori

Se alle
Økonomitips Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips
Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.
Økonomitips Slik kan du kredittsjekke deg selv
Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle ...
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...