Aksjer

Er du nysgjerrig på å kjøpe aksjer men føler at du kan for lite om det? Her forklarer vi hva en aksje er, hvordan de fungerer og hvorfor det kan være verdt å kjøpe noen.

Hva er en aksje?

Enkelt uttrykt er en aksje en eierandel i et selskap. For at du skal kunne kjøpe aksjer i et selskap så må det være registrert som et aksjeselskap og aksjene må være notert på en børs eller handelsplattform. De største aksjeselskapene kalles ASA, allmennaksjeselskap. Årsaken til at selskap gir ut aksjer er for finansiering, for eksempel ved oppstartfasen eller ved behov for kapital. Dersom det er et særlig stort behov for å få inn kapital kan selskapet gi nyemisjon og dermed frigjøre større eierandeler (gi ut flere aksjer) til allmennheten. En del børsnoterte selskap har flere milliarder av aksjer mens andre “kun” har noen millioner.

Hvordan fungerer det?

Som aksjeeier har du eierandel i selskapet. Før i tiden når man kjøpte en aksje fikk man et aksjebrev av riktig papir som man kunne kjøpe og selge. I disse dager skjer all handel elektronisk. Det finnes ulike typer av aksjer, A-, B- og C-aksjer samt preferanseaksjer. Bokstavene angir forskjell mellom de ulike typene (for eksempel hvor mye stemmerett og innflytelse du har på generalforsamlingen) men når det kommer til selve utdelingen så pleier det ikke å være noen forskjell. Bedriften bestemmer selv hvordan oppdelingen skal se ut og hvilke rettigheter som hver type medfører.

Hvorfor skal man ha aksjer?

Aksjer er et sparealternativ hvor du kan spre risiko på en optimal måte og vitsen er – enkelt og greit – at du kan tjener penger. Det gjør du enten gjennom at verdien stiger (du kan da selge til et høyere pris enn du betalte for eller gjennom utdeling. For å kunne tjene penger gjennom verdiøkning gjelder det å ha peiling på når verdien går opp og ned slik at du vet når du skal kjøpe eller selge. En verdiøkning kan gi et atskillig større tilskudd enn en vanlig utdeling, hvilket er en forklaring til hvorfor mange handler med aksjer.

Økonomitips

10 enkle steg for å spare 100 000 kr på et år | Zmarta

Kom i gang med ditt sparende i dag og du kan om et år ha 100 00 kroner! Vi har listet våre beste tips for å komme i gang med å spare penger.

Økonomitips

Pensjonssparing

Tenker du at det der med pensjon kommer til å løse seg uansett, langt der fremme i en ubestemt fremtid? Å spare selv gir en bedre pensjon og et bedre liv som pensjonist.

Økonomitips

Slik redder du feriebudsjettet

Det beste rådet for å spare penger til ferien er å spare. Spare, spare og spare. Gjerne måneder eller hvorfor ikke år i forveien Problemet er at livet sjelden fungerer slik for de aller fleste av oss – ofte er det en uventet kostnad som ligger på lur rett rundt hjørnet. De uventede kostnadene bruker dessuten dukke opp når det passer som minst, for eksempel innfør en ferie. Men før du begynner å slite av deg håret, legge pannen i dype folder eller slå hodet mot en vegg (eller hva du nå gjør i frustrerte øyeblikk) så vil prøve å hjelpe deg. Det trenger nemlig ikke å være håpløst! Les Zmartas tips om hvordan du klarer ditt feriebudsjett!

Ingen artikler funnet

Se flere artikler