Om lån

Lån penger til tross for eksisterende gjeld

2019-10-22
20 lan penger til tross for eksisterende gjeld

Norge er et av de mest belånte landene i verden. Mange har boliglån og studielån og vi låner ofte penger til oppussing eller reise. Dessverre er det slik lånetilbudene blir dårligere hver gang vi låner penger. Så hva gjør vi når det uforutsette inntreffer?  

Her er våre beste tips for deg som har en del gjeld fra før, men som trenger et forbrukslån med lav rente og gode betingelser.

På 5 minutter kan du lese om:

  • Hva du bør gjøre før du søker om forbrukslån

  • Refinansiering

  • Hvordan du kan finne forbrukslånet med lavest rente

Mye gjeld? Husk dette før du søker om forbrukslån

1. Tenk langsiktig og ikke glem totalkostnaden

Se over hele din nåværende gjeldssituasjon før du tar opp et forbrukslån, og ikke bare hva du nedbetaler hver måned. Når du regner sammen renter og utgifter over hele låneperioden får du oversikt over hva den samlede gjelden din faktisk koster deg. 

2. Betal ned smålån og kreditter

Har du mange mindre lån? Dette kan bli en dyr affære fordi smålån gjerne har høy rente. Betal ned smålån og kreditter eller samle dem i et nytt lån med bedre betingelser. Dette kalles refinansiering og vil spare deg mye i form av lavere rente og færre gebyrer. Glem heller ikke private smålån fra venner og familie – betal ned disse så fort du har mulighet, både for ordens og vennskapets skyld! 

3. Bli kvitt betalingsanmerkningene

Har du betalingsanmerkninger? Kvitt deg med disse før du påtar deg mer gjeld. På den måten vil långiveren stille seg mer positiv til lånesøknaden din og tilby deg bedre betingelser. Her kan du lese mer om å låne penger med betalingsanmerkninger.

4. Reduser antall kredittkort

Har du flere kredittkort? Trenger du dem? I Norge regnes kredittkort automatisk som gjeld, også om du ikke har brukt kortet i det hele tatt. Har du mange kredittkort liggende så kan det altså gi deg en lavere kredittverdighet.

5. Bedre føre var enn etter snar

Dette kan ikke sies for ofte: lag et budsjett! Med oversikt over månedlige inntekter og utgifter blir det lettere å rydde opp i økonomien og vurdere om du virkelig har rom for å nedbetale et nytt lån. Nøler du med å lage et budsjett så er du kanskje redd for å se sannheten i øynene?

6. Husk å sammenligne lån!

Ikke gå for det første og beste tilbudet når du skal ta opp et forbrukslån. Kanskje finnes det en bedre långiver der ute som du har glemt å undersøke? Zmarta sammenligner lånetilbud fra over 15 långivere, og gjør det lett å velge et forbrukslån med lav rente og gode betingelser.

Burde jeg refinansiere? 

Består gjelden din av flere smålån og kreditter? Prisen for dette totalt sett er ofte veldig høy! Refinansiering er det samme som å låne penger for å betale gjeld, og selv om dette høres omvendt ut, så er det ikke så dumt! 

Det er ikke uvanlig å benytte forbrukslån for å refinansiere gjeld man har fra før av. Enkelt forklart betyr refinansiering at du samler alle smålån og kreditter i ett stort lån. På denne måten får du betalt ut alle du skylder penger og som tjener grovt på at du betaler høy rente og dyre gebyrer. Med forbrukslånet betaler du én rente og ett gebyr istedenfor flere. 

En annen fordel er at du kan få lengre nedbetalingstid på forbrukslånet. Et forbrukslån har vanligvis maks 5 års nedbetalingstid. Med refinansiering kan du få nedbetalingstid på opp til 20 år.   

Finn forbrukslånet med lavest rente

Det er hovedsakelig fire faktorer som långivere bedømmer i lånesøknader:

  • Størrelsen på lånet

  • Din kredittverdighet

  • Inntekten din 

  • Sannsynligheten for at du kan betale tilbake lånet

Banker og långivere er like forskjellige som du og jeg, og selv om alle går ut ifra disse fire faktorene, vil de vurdere dem ulikt. Mens enkelte långivere er mest opptatt av størrelsen på lånet sammenlignet med din inntekt, vil andre ikke se lenger enn kredittsjekken din før de avslår en søknad.

Ved å oppsøke flere långivere vil du altså merke et stort sprik i lånebetingelsene de kan tilby deg. Dersom du har tid og energi til å kontakte et dusin banker og långivere, fylle i like mange låneskjemaer, bli kredittsjekket like mange ganger og så tolke de ulike tilbudsbrevene, er du på god vei til å finne markedets beste forbrukslån. 

En mye enklere måte å finne det beste forbrukslånet med lavest rente er via vår sammenligningstjeneste. 

Vi hjelper deg med å finne forbrukslånet med lavest rente.
Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...