Forbrukslån

Hva innebærer et forbrukslån?

2019-10-22
38-hva-innebaerer-et-forbrukerlan

Er du forvirret over hva som skiller forbrukslån fra andre typer lån? Det er egentlig ganske enkelt. Et forbrukslån krever ikke at du stiller eiendelene dine som sikkerhet for lånet. (Du trenger altså ikke å “ta pant” i huset til foreldrene dine!) Renten og gebyrer er høyere enn hos andre typer lån, men til gjengjeld er forbrukslån mer fleksibelt. 

Fortsatt usikker? På bare 7 minutter får du i denne artikkelen svar på dine spørsmål om forbrukslån:

 • Hvem kan søke om forbrukslån?

 • Hva kreves av deg når du tar et forbrukslån?

 • Hvor mye kan du låne?

 • Hvor lang nedbetalingstid har forbrukslån?

 • Hvordan får jeg best rente på forbrukslån?

Hvem kan søke om forbrukslån?

Hvis du kan vise til at du er gammel nok, har skattet/lignet til Norge i tre år og har en økonomi som tåler nedbetaling av lån, vil du antageligvis få innvilget et forbrukslån. 

Dersom du får avslag på søknaden om forbrukslån så kan du prøve å søke igjen med et mindre lånebeløp og/eller sammen med en medsøker.

Hvor mye kan du låne? 

Du kan låne opp til 600.000 kroner i forbrukslån hos Zmarta så lenge din betalingsevne og kredittverdighet er god nok. Dette sjekkes av långiverne etter at du har sendt inn en søknad via vår sammenligningstjeneste. 

Summa summarum: långiverne vurderer din månedsinntekt og økonomi i sin helhet. De ser også på øvrige kreditter og eventuelle betalingsanmerkninger. 

Vet du allerede nå at du trenger å forbedre din kredittverdighet før du søker om forbrukslån? Vi har mange artikler med tips, råd og alternative løsninger for deg som sliter med dårlig kredittverdighet og som ønsker å ta lån.

Hva kan forbrukslån brukes til?

Hva du vil! Ingen blander seg i hva pengene går til. Blant nordmenn er det vanligst å bruke et forbrukslån på bilkjøp, oppussing, reise eller refinansiering. Men dersom du ønsker å bruke det på å kjøpe en t-skjorte signert av Michael Jackson så er det opp til deg!

For mange er et forbrukslån en investering i fremtiden. Man kan bruke pengene på et semester med nettstudier, en bedriftsidé eller personlig utvikling for å ta helsen eller karrieren til et nytt nivå. Så dersom du er en ambisiøs type men mangler kapital, kan et forbrukslån være startskuddet for noe nytt. 

Faktisk har et lån ofte blitt starten på suksess!

Et forbrukslån kan bidra med mye positivt, men det kan også bli en stor belastning. Vi anbefaler aldri deg som har betalingsproblemer å ta et forbrukslån, men mindre det skal brukes til å betale ned dyr gjeld – også kalt refinansiering.

Forbrukslån for å senke månedskostnader

Refinansiering er ikke et fancy ord for forbrukslån. Derimot kan man refinansiere med et forbrukslån. Refinansiering handler nemlig om å samle flere lån og kreditter i ett enkelt lån for å:

 • redusere antall gebyrer og månedlige kostnader

 • få bedre rente på lånet

 • få bedre oversikt over økonomien

Gjennom refinansiering kan du få lengre nedbetalingstid (opptil 20 år) på lånet enn ved smålån og kreditter som gjerne har kort nedbetalingstid. Du får også kun én betalingsfrist å forholde deg til.

Via Zmartas sammenligningstjeneste kan du finne långivere som tilbyr opp til 600 000 kroner i forbrukslån som du kan bruke på å refinansiere dine lån. Her kan du se hvilke långivere vi sammenligner når du søker om forbrukslån.  

Nedbetaling av forbrukslån

Et forbrukslån har som regel en nedbetalingstid på maks 5 år. Bruker du forbrukslånet til refinansiering kan du søke om nedbetalingstid på 1- 20 år. 

Før du søker om forbrukslån

Er du klar for å søke forbrukslån? Tenk på dette først:

 • Hvor mye skal jeg låne? 

Mange låner en bestemt bestemt sum for å kjøpe noe de ønsker seg – en bil, en båt, et nytt tak – pluss litt til. Men trenger du egentlig den ekstrasummen? En litt større lånesum kan nemlig ha stor innvirkning på månedsbudsjettet. Med andre ord – hold deg litt i skinnet når du skal velge lånebeløp!

 • Hva slags renter og gebyrer må jeg tilbakebetale? 

Ulike långiverne kan tilby helt forskjellige lånetilbud til samme person. Du kan få tilbud om forbrukslån med høy rente og dyre gebyrer hos én långiver, og lav rente og få gebyrer hos en annen. Dette er fordi hver enkelt långiver vurderer risikoen for å låne deg penger ut ifra forskjellige faktorer. Noen er opptatt av at du har fast inntekt, mens andre ser mer på eksisterende gjeld. 

 • Hvor lang nedbetalingstid trenger jeg? 

Oftest kan du selv bestemme hvor lang tid (1-5 år) du vil bruke på å nedbetale lånet. Velger du en lengre nedbetalingstid så betaler du et lavere månedsbeløp……men! Fordi du betaler renter i hele nedbetalingstiden blir lånet totalt sett dyrere jo lenger nedbetalingstid du velger. 

Det er mye å tenke på når du skal søke om et forbrukslån. Man kan ikke sikre seg mot alt, og det aller viktigste er at du er bevisst på hva din personlige økonomi tåler.

Dersom du ikke klarer å betale avdrag på lånet ditt en måned, eller ser at du kommer til å få problemer med å håndtere lånet fremover, ta kontakt med långiver så snart som mulig slik at dere kan legge en plan for å unngå betalingsanmerkninger. 

Har du god oversikt over økonomien din og vet hva den tåler så kan et forbrukslån passe for deg!

Ta gjerne kontakt med en av våre lånespesialister dersom du har spørsmål om forbrukslån.

Flere i samme kategori

Se alle
11 lan til bobil
Forbrukslån Lån til bobil
Dersom du vurderer å søke lån for å finansiere bobilkjøpet er det en del ting du bør ha i bakhodet.
10 lån til motorsykkel
Forbrukslån Lån til motorsykkel
Drømmer du om å kjøpe motorsykkel? Det finnes forskjellige måter å finansiere kjøpet på.
15 lan til campingvogn
Forbrukslån Lån til campingvogn
Mange drømmer om å kjøpe campingvogn, og et lån kan gjøre drømmen virkelig.