Om lån

Låne penger uten kredittsjekk

2019-10-22
56-lane-penger-uten-kredittsjekk

Må du låne penger og ønsker du å gjøre dette uten å gjøre en kredittsjekk? Nedenfor beskriver vi hvilke regler som gjelder rundt lånesøknader.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk gjøres av mange aktører i Norge, og brukes av aktører som du ønsker å innlede et økonomisk forhold til. Slike aktører kan være bedrifter eller organisasjoner, og de kan velge å gjøre en kredittsjekk på deg om de trenger å vite mer om din kredittverdighet for å redusere risikoen for tapt innbetaling. Om en kunde som ønsker å inngå avtale med et selskap har lav kredittverdighet med mye gjeld og lån, kan bedriften vurdere risikoen og betingelsene deretter. 

Kan man låne penger uten kredittsjekk?

For deg som vil søke lån, finnes det flere alternative selskaper du kan benytte for å låne penger, og det finnes flere alternativer til selskaper som kan utføre kredittsjekken. Men derimot må det alltid tas en kredittsjekk om du ønsker å søke om lån. 

Alle långivere må gjøre en kredittsjekk på sine potensielle låntakere. Denne kredittsjekken er der for å beskytte både deg som låntaker og långiver som utlåner, enten det er snakk om banker, telefonselskaper, butikker eller andre aktører som for eksempel tilbyr kjøp på avbetaling. Kredittsjekken vil vise hvor mye du skylder, hva du har råd til, og ikke minst om du har orden i økonomien din eller ikke.

Selv om alle långivere i henhold til loven må gjennomføre en kredittsjekk, så er det opp til långiver hvilket selskap de ønsker å benytte til å gjennomføre kredittsjekken. Det innebærer at du som låntager kan ha lav kredittverdighet hos én aktør, men høy kredittverdighet hos et annet selskap som tilbyr kredittsjekk. Dette medfører en stor risiko både for deg og potensielle fremtidige långivere. Faren med dette er at personer som ikke burde ta opp lån på grunn av tidligere gjeld, fortsetter å ta opp mer og mer lån uten å tenke på konsekvensene. I verste fall havner problemene hos namsmannen. 

Kan jeg sammenligne lån på Zmarta.no uten kredittsjekk?

Du kan ikke sammenligne og finne lån uten kredittsjekk på Zmarta, og vi kan desverre heller ikke hjelpe deg med å søke om lån om du har betalingsanmerkninger. Men om du godtar kredittsjekk, og om du ikke har betalingsanmerkninger, samarbeider vi med over 15 banker og långivere om å kunne tilby deg lån. 

Hvordan vet jeg om jeg har lav kredittverdighet?

Du kan velge å selv få utført en kredittsjekk av deg selv, men det viktigste er å tenke over om du har full oversikt over alle lånene dine, og kostnadene du har med dette. Om du har svært mange lån fra forskjellige aktører, kan det være en idé å samle lån og gjeld for å oppnå en bedre rente og bedre betingelser. Dette kan ofte hjelpe deg til å få bedre orden på økonomien din.

Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...