Om lån

Låne penger og Experian

2019-10-22
52-lane-penger-og-experian

Experian foretar kredittsjekk på både personer og bedrifter for at långiveren skal kunne forsikre seg om at den som søker lån eller kreditter har mulighet til å betale tilbake.

Hva er en kredittopplysning?

Deklarert inntekt, gjeld, betalingsanmerkninger, eiendommer, antall kredittsjekker som er blitt foretatt i løpet av det seneste året og sivilstand er opplysninger som vil hentes ut når det foretas en kredittsjekk via Experian. 

Men går det an å låne penger uten at det foretas en kredittsjekk hos Experian? Hva innebærer en kredittsjekk og når kan det være bra å unngå en slik?  

Det er mange som prøver å finne lån uten at det hentes ut en kredittopplysning. Årsaken er oftest at man vil låne samtidig som man har gjeld, betalingsanmerkninger eller mange henvendelser om kreditter hos Experian. Alt dette påvirker kredittverdigheten. 

Når foretas en kredittsjekk fra Experian? 

Når du søker om et lån, en kreditt, en avbetaling, kjøper et abonnement eller lignende så foretas en kredittsjekk. Opplysningene lagres i et system som gjør at ulike kredittopplysningsbyråer kan se hvor mange kredittvurderinger som er blitt gjort på deg. Dersom det er blitt foretatt mange kredittvurderinger under en kort periode kan det ses som en risiko og du vil få lavere kredittverdighet.   

Går det å låne penger uten Experian?

Det trenger ikke nødvendigvis å være Experian som henter ut kredittopplysninger om deg. Det kan i stedet være et annet kredittopplysningsbyrå som gjøre kredittsjekken. I følge loven er det krav på både banker og kredittselskap å foreta en kredittsjekk når de mottar en søknad. Derfor er det ikke mulig å låne uten at det foretas kredittvurdering.

Derimot står det ingenting i loven om at banken eller långiveren ikke får låne ut penger om det viser seg at en person har betalingsanmerkninger. Mange av dem kanskje sier nei direkte når de ser betalingsanmerkningene mens andre kan overveie å gi ut et lån også i slike situasjoner. Långiverne vurderer din kredittverdighet på forskjellige måter og derfor er det viktig at du sammenligner og leser hvilke betingelser som gjelder hos ulike långivere. Det kan bli et blankt nei hos visse mens det hos andre kan bli et rungende ja.  
Noen kredittopplysningsbyråer beholder din søknad kun i det egne registeret. Det innebærer at hvis det deretter hentes ut en kredittopplysning fra eksempelvis en bank så kan den banken ikke se den tidligere kredittsjekken.

Det går altså å låne penger uten å blande in Experian, men da handler det oftest om smålån som eksempelvis sms-lån eller hurtiglån der du kan låne alt fra en tusenlapp opptil 10 000–20 000 kr. Bemerk at både sms-lån og hurtiglån mange ganger har veldig høy rente og at de ofte skal tilbakebetales innen et visst antall dager. Tenk deg derfor om, både en og to ganger, før du involverer deg i et lån som kanskje drar deg ned mer enn faktisk hjelper deg.

Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...