Om lån

Hva er konsekvensene av gjeldsordning?

2019-10-22
36-hva-er-konsekvensene-av-gjeldsordning

Har du havnet på listen til Namsmannen står du nok dessverre allerede ovenfor en tøff økonomisk situasjon de nærmeste årene. Uansett om du har vanstyrt økonomien din, eller bare hatt uflaks hvor økonomien har blitt rammet, må du ordne opp i gjelden din for å få et fullt fungerende liv i fremtiden.

Nedbetalingsplan

Når saken har gått så langt som til Namsmannen, er det på tide å handle, og den eneste som kan løse problemet er deg selv. Vanligvis starter prosessen med at du får et brev som informerer deg om din ubetalte gjeld, og at namsmannen har fått i oppgave å drive inn gjelden.

Hovedregelen er at du må betale tilbake gjelden din så snart ting havnet hos Namsmannen, og kravet du har fått inneholder alltid en forfallsdato. Om du ikke kan betale hele gjelden din, må det avtales en nedbetalingplan hvor du gjennom delbetalinger får vist en vilje til å betale, og muligens også redusert beløpet du skal nedbetale.

Disse delbetalingene regnes likevel ikke som en vanlig avbetalingsplan, og om du ikke kan betale mer enn delbetalingene så vil det kunne bli snakk om utredning og  tvangsordninger.

Zmarta anbefaler ikke å låne ytterligere penger når du har en gjeld til Namsmannen...

Hva skjer om jeg ikke klarer å betale gjelden? 

Hvis du ikke kan betale gjelden din, starter Namsmannen en undersøkelse for å se om de kan få pengene sine tilbake gjennom tvangsordninger.

Om du tok opp lånet via en kreditor, kan det hende at Namsmannen velger å kreve tilbake pengene fra kreditoren istedenfor deg, og dette er selvsagt ikke en god løsning for noen av partene på lang sikt. Om du har mulighet til det, ta ansvar for din egen gjeld så snart du kan!

Som regel vil Namsmannen først spørre om du har eiendeler som kan brukes til å betale ned på gjelden. Dette kan være biler, boliger eller andre eiendeler. Selv penger du har fått igjen på skatten, fondsandeler og aksjer kan inkluderes, og hvis du er uheldig kan Namsmannen velge å ta en del av inntekten din hver måned for å nedbetale gjelden. Trekk i lønn er et tungt alternativ å leve med, og i mange tilfeller blir du sittende igjen med et minimum å leve for hver måned.

Ikke lån penger om du har gjeld hos Namsmannen 

Har har du gjeld til Namsmannen, og kanskje til og med trekk i lønnen din på grunn av dette, er inntekten relativt mager. Det kan gjøre at du muligens ønsker å søke om enda et lån for å gjøre livet litt enklere. Er du i en situasjon hvor du allerede betaler tilbake utestående gjeld, råder Zmarta deg til å være klar over konsekvensene av å vanstyre økonomien ytterligere.

Zmarta anbefaler ikke å låne ytterligere penger når du har en gjeld til Namsmannen. Vi vil heller ikke sammenligne personlige lån eller andre typer lån for noen med gjeld hos namsmannen, vi vil kun at du skal låne penger når du har råd til å betale den månedlige kostnaden som gjelder for et lån.

Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...