Om lån

Forbrukslån vanligere blant eldre

2019-10-22
14 forbrukslån er vanligere blant eldre

Har du endt opp med for dyre lån som påvirket din privatøkonomi under en lengre tid? Det er ikke uvanlig og ifølge Zmartas seneste undersøkelse, Lånebarometeret, vil du komme til å søke enda flere lån når du blir eldre.

Lånebarometeret viser tydelige resultat

2015 gjennomførte Zmarta sin seneste undersøkelse, Lånebarometeret, som viser at låntagendet ikke minsker med alderen – tvert imot, det øker! Låntagendet er størst i aldersgruppen 35 til 49 år som står for 39 prosent av alle nye lån. Vanligste årsaken til lån er for å finansiere en oppussing. Ettersom øvelse gir ferdighet er det ikke så rart at flere eldre (opptil 50 år) søker lån. Jo eldre man blir jo mere erfaring får man kring sine trengsler og muligheter.

Lånebeløpet øker i takt med alderen

Vi blir smartere med alderen, ikke sant? Lånebarometeret viser nemlig at eldre personer med høyere inntekt velger å refinansiere sine lån og kreditter for å minimere månedskostnaden sin. Noen gjør det gjennom et sedvanlig forbrukslån mens andre lykkes å få dem innbaket i boliglånet. Undersøkelsen viser også at lånebeløpet i hovedsak blir høyere jo eldre man blir frem til 50 års alder – da høyden på det gjennomsnittlige lånebeløpet faller.  

Menn låner mer enn kvinner

Lånebarometeret viser også forskjeller mellom hvor mye menn og kvinner låner. Undersøkelsen viser at menn står for 63 prosent av alle lån, noe som er en relativt stor forskjell mot kvinnenes 37 prosent. Menns gjennomsnittlige lånebeløp er dessuten høyere enn kvinnenes. Da lurer dere kanskje på om det skiller seg mellom hva menn og kvinner låner til? Ja da! Det går an å se en forskjell der menn oftere låner til bil- og båtkjøp mens kvinner oftere enn menn låner til oppussing, møbler og tannlege.

Vanskelig å unngå lån

Er du innsatt i hvordan lån fungerer eller synes du at det er et vanskelig emne? Du er ikke ensom. Visse har fått hjelp hjemmefra og trenger ikke å uroe seg mens andre har ikke hatt mulighet for opplæring. Uansett hvordan den egne privatøkonomien ser ut finnes det tilfeller hvor man kan være i behov av å søke om lån for å få hjelp med finansiering. Det kan være uforutsette utgifter som tannlegebesøk, reparasjon eller oppussing. Det kan også være drømmer som bryllup eller kanskje en ny bil. 

Nøl ikke å be om hjelp

Hvis du skal låne penger må du vurdere ulike renter, vilkår og øvrige kostnader. Risikoen blir ellers at du velger et tilbud som ikke er bra for deg. Gjør hjemmeleksa di og stirr deg ikke blind på at månedskostnaden ser lav ut. Den lave avgiften kan nemlig henge på at du har valgt for lang nedbetalingstid og vil da til syvende og sist bli nødt til å betale et høyere beløp – utover din opprinnelige gjeld. Strever du med å bedømme om du har råd med et forbrukslån? Se da til å få hjelp og økonomisk veiledning!

Flere i samme kategori

Se alle
33-verdt-a-vite-om-smalan
Om lån Hva er Zmarta?
En frittstående tjeneste som sammenligner lånetilbud og strømavtaler. Les mer om Zmarta.
Verdt å tenke på når du samler lånene dine
Om lån Viktig å tenke på når du tar opp et lån
Siden et lån vil påvirke økonomien din i lang tid fremover, er det ting du bør sjekke før du søker om et lån.
55-gjeldsregister-dette-vil-det-bety-for-deg
Om lån Gjeldsregister – dette vil det bety for deg
Du har garantert fått med deg at det i år skal innføres et gjeldsregister, men vet du egentlig hva det kan bety for deg ...