Forbrukslån

Historien om forbrukslån

2019-10-22
32-historien-om-forbrukslan

Hva er egentlig et forbrukslån, og er det i det hele tatt en bra ting?

Det er sikkert et spørsmål du har stilt deg selv en. Et forbrukslån er i mange tilfeller beregnet for forbruk, men det kan også fungere veldig bra i forbindelse med å samle flere andre lån. Ved å samle dyre lån og kreditter, kan et forbrukslån med en mer gunstig rente resultere i langt hyggeligere månedskostnader og en lavere totalsum.

Fast inntekt gir lavere rente

Har du en solid og ryddig økonomi, ingen betalingsanmerkninger og en fast inntekt på minst 120 000 kr i året, har du gode muligheter til å få låne med lav rente og gode vilkår. Hvis du derimot har betalingsanmerkninger, ubetalt gjeld hos namsmannen eller en ustø inntekt vil du ha små sjanser for å få innvilget lån. Risikoen ved forbrukslån beregnes ut fra din evne til å betale tilbake lånet, og når du ikke har en fast inntekt og samtidig en dårlig styrt økonomi, øker dette risikoen på ditt eventuelle lån. Dermed må långiver kreve høyere rente og dyrere månedskostnader av deg for å garantere at de får tilbake pengene.

Når bør jeg avstå fra å ta opp forbrukslån? 

Uavhengig av din økonomiske situasjon er gunstig eller ikke, kan det hende du er nødt til å søke om et lån til tross for at din situasjon er verre enn den har vært tidligere. Kanskje er du nødt til å drenere grunnmuren etter høstens mange regnskyll, eller har trenger bilen mange dyre reparasjoner og delbytter? I slike tilfeller er ofte forbrukslån eneste alternativ, uansett hvor høy renta blir. Du bør for enhver pris unngå å ta opp et forbrukslån hvis du vet at du ikke vil være i stand til å betjene det. Låner du til forbruk, og ofte unødvendig og overdådig forbruk, uten å være klar over de faktiske kostnadene og de månedlige innbetalinger, er dette et tegn på at du ikke styrer økonomien din skikkelig og at du bør unngå å ta opp flere lån.

Hva om du søker lån uten å være i stand til å betale tilbake? 

Hvis du velger å søke om lån selv om du ikke har råd til å betale tilbake, løper du en betydelig risiko for at saken først går til inkasso og deretter til namsmannen. Det er ikke morsomt når du må inngå gjeldsforhandlinger hos Namsmannen. Selv om du betaler gjelda så vil du fortsatt stå oppført i offentlige registre i fire år fremover. I løpet av denne tida vil du ha vanskeligheter med å søke om lån og leieforhold, kjøpe ting på avbetaling og oppleve problemer med å signere mobilabonnement.

Flere i samme kategori

Se alle
11 lan til bobil
Forbrukslån Lån til bobil
Dersom du vurderer å søke lån for å finansiere bobilkjøpet er det en del ting du bør ha i bakhodet.
10 lån til motorsykkel
Forbrukslån Lån til motorsykkel
Drømmer du om å kjøpe motorsykkel? Det finnes forskjellige måter å finansiere kjøpet på.
15 lan til campingvogn
Forbrukslån Lån til campingvogn
Mange drømmer om å kjøpe campingvogn, og et lån kan gjøre drømmen virkelig.