Økonomitips

Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips

2021-09-29
63-ikke-ga-til-banken-la-bankene-komme-til-deg

Det lønner seg å rydde opp i økonomien, og luke ut unødvendige utgifter! Få kontroll over
økonomien din, og få mer penger til overs som du kan bruke på mer morsomme ting. Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.

1. Reduser de faste utgiftene dine  

Begynn med å gå gjennom de faste utgiftene dine. Hvor tar egentlig pengene veien? Kanskje har du opparbeidet deg mange unødvendige kostnader ved å registrere deg på flere abonnementstjenester. Det er enkelt å registrere seg, men det kan fort bli dyrt i lengden. Gå gjennom de faste trekkene dine hver måned, og begynn med å avregistrere deg fra de abonnementene du ikke trenger. Pengene du sparer kan du senere bruke til bedre ting, som for eksempel en bufferkonto.

2. Sett opp et månedsbudsjett

Når du er ferdig med å gå gjennom utgiftene dine, og har fått bedre oversikt over hva du bruker penger på, er det på tide å sette opp et budsjett. Det finnes flere ulike nettsider hvor du kan få tips og hjelp med å sette opp et budsjett for privatøkonomien din, slik at du får oversikt over hva du kan bruke penger på hver måned.

3. Sett av penger til sparing hver måned

Etter at du har fått oversikt over de faste utgiftene dine og fått satt opp et budsjett, kan du
se hvor mye du kan klare å spare hver måned. Det trenger ikke være snakk om tusenlapper, men heller hva du ser at du kan klare å sette av. Alle monner drar, ikke sant?

Dersom du ikke har en bufferkonto allerede, er det en bra ting å begynne med. Man pleier å si at det lønner seg å ha en buffer på mellom to til tre månedslønner, etter skatt, til uforutsette hendelser.

Dersom du allerede har en buffer så kanskje du har et annet sparemål? I nettbanken kan du
navngi kontoen din det du vil, for eksempel sparemålet ditt. Hvis det er en reise til Maldivene du drømmer om så kanskje bare navnet på kontoen kan være en god motivasjon for å spare, hvem vet?

4. Selg det du ikke trenger, og tjen penger

En enkel måte å tjene noen kroner på er å selge ting som du ikke lenger trenger. Vi har nok alle ting som det kanskje er vanskelig å gi slipp på, men som vi egentlig ikke har behov for.

Kvitt deg med gamle klær som du ikke lenger bruker, og selg gamle ting og tekniske duppeditter som bare ligger og samler støv. Det finnes flere loppemarkeder og nettsider og apper hvor du kan selge tingene dine uten å måtte bruke mye tid og energi. Som oftest er de også helt kostnadsfrie.

5. Sammenlign lånene dine – og spar penger

Minimum en gang i året kan det være lurt å gå gjennom hvor mye du faktisk betaler på lånene dine, både forbrukslån, boliglån og eventuelle forbrukslån. Kanskje betaler du veldig høye renter, uten å ha helt oversikt over hvor mye? Eller har du et boliglån som burde sammenlignes med det andre aktører tilbyr, fordi du for eksempel har pusset opp boligen og økt verdien på den? Uansett hva det handler om så lønner deg seg alltid å sammenligne, og dersom det kreves – bytte bank.

Sammenlign alltid kostnader, og se hvor du får den beste avtalen. Samle eller re-forhandle de dyre lånene og kredittene dine, slik at du reduserer kostnadene dine. Hos Zmarta kan du sammenligne både forbrukslån, boliglån og strømavtaler helt kostnadsfritt.

6. Lag matpakke

Mat kan være en stor utgift, men også en utgift du kan påvirke ganske mye. Dropp å kjøpe lunsj, og ta heller med deg matpakke. Bare det kan gjøre at du sparer flere tusenlapper! Du kan spare opptil 15 000 kroner per år, bare ved å ha med matpakke. Start med å se etter noen fristende oppskrifter, og lag ukesmenyer og handlelister før du går og handler. Hvem vet, kanskje det resulterer i en ny interesse også?

7. Bytt strømavtale og reduser månedskostnaden din

Betaler du også for mye for strømmen din? Da er det på høy tid å bytte strømavtale. I fjor valgte flere å tegne en fastprisavtale på grunn av de høye strømprisene. Strømprisen har vært svært høy den siste tiden, og hvem vet hvordan det vil bli i fremtiden. Synes du det høres vanskelig ut å bytte og tegne en ny strømavtale? La oss i Zmarta gjøre det enklere for deg.

Du kan enkelt fylle ut skjemaet på vår nettside, og på bare noen få minutter få opp prisforslag fra samtlige av Norges strømleverandører. Gjør et valg, og så er det gjort! I gjennomsnitt sparer kundene våre cirka 1800 kroner hvert år bare ved å bytte strømavtale. Kom igjen – gjør det du også!

Flere i samme kategori

Se alle
74-slik-kan-du-kredittsjekke-deg-selv
Økonomitips Slik kan du kredittsjekke deg selv
Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle ...
73-bilferie-tips-og-rad-til-sommerens-turer
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...
7 hva nordmenn lante penger til
Økonomitips Hva nordmenn lånte penger til i 2020
2020 var et spesielt år for oss alle. Mange av oss fikk en ny hverdag hvor vi måtte jobbe hjemmefra, og fikk treffe lang ...