Nominell rente

Nominell rente er den grunnleggende rentesatsen som en låntaker betaler på lånet sitt. For å forstå begrepet gjelder det å forstå hva en rente er. Når man låner penger fra långiver er renten kostnaden som man betaler for å låne penger. Når man sparer penger på en sparekonto, er renten den avkastningen man får på sparingen. Nominell rente er den renten som betales og avtales ved ulike typer lån eller sparing.

Det er viktig å være oppmerksom på at den ikke forteller noe om den totale kostnaden for lånet. Når man tar opp et lån blir det lagt på ulike typer avgifter, og med alt lagt til på den nominelle renten snakker vi derfor heller om den effektive renten.

Hvordan nominell rente brukes

For å tydeliggjøre hva en nominell rente betyr i praksis kan det være lurt å se på et eksempel. Hva betyr det om en låner 100 000 kr med 5 % årlig nominell rente? Jo, da skal låntakeren betale tilbake 5 000 kr i løpet av året. Når beløpet betales hver måned blir det 5 000 kr fordelt på 12 måneder, altså 415 kr per måned. Deretter legges det til kostnader som etableringsgebyr og andre avgifter, og den totale summen blir den effektive renten.

Den effektive renten er derfor alltid høyere enn den nominelle renten. Det er den nominelle renten som ofte står mest synlig, men det er den effektive renten som faktisk forteller hva låntaker skal betale til. Og det er viktigst å se på den totale kostnaden for lånet. Den som tar opp et lån skal derfor ikke bry seg for mye om den nominelle renten. Et lån med lav rente kan ha høye avgifter, og kan derfor virke mer fordelaktig enn det egentlig er.

Forskjellen på nominell og effektiv rente

Hvor stor vekt bør man legge på den nominelle renten når man tar opp et lån? Den er egentlig bare et tall som ikke gir nok informasjon om den egentlige kostnaden for lånet. Den nominelle renten kan beskrives som grunnsteinen i lånet, den sier ingenting om de øvrige avgiftene som kommer i tillegg. Lånets rentesats bestemmes ut ifra hvor risikabelt långiver anser det å låne ut penger til den aktuelle låntakeren. Den bestemmes altså ut ifra låntakerens tilbakebetalingsevne og den sikkerheten som denne kan stille for lånet.

Långiveren bestemmer selv hvilken rente som skal settes. Jo bedre låntakerens forutsetninger for å betale tilbake lånet er jo bedre er mulighetene for å få et lån med en lavere rente. Renten betales vanligvis månedsvis eller kvartalsvis. Rentene som betales inn i løpet av året vil også stå oppført i skattemeldingen/selvangivelsen.

Chatta