Mikrolån

Et mikrolån var i starten en type lån som ble gitt til entreprenører i den tredje verden. Det handlet om låntakere som ikke hadde hatt mulighet til å låne, og beløpene var så lave at det var ikke forbundet noen risiko med det. For eksempel har det gjort det mulig å låne penger til å betale for en mobiltelefon eller noe annet lite, men nødvendig. I Bangladesh regner man med at over 30 millioner personer har fått en slik type lån siden 1997. Det finnes også tjenester som formidler lån fra en privatperson til en annen.

Mikrolån har senere blitt et bredere økonomisk begrep, som helt enkelt beskriver det å ta opp lån som gjelder små beløp. Ofte handler det om lån med korte frister, hvor lånesøknaden behandles raskt og automatisk.

Når kan man ha bruk for et mikrolån?

Digitaliseringen har hatt mye å si for lånemarkedet. Offentlige registre med opplysninger om økonomien vår finnes nå tilgjengelig på nett, og kredittopplysningsbyråer kan hente opplysningene automatisk. Det er billig, og det går fort å behandle søknader om mindre lån. Tidligere lønte det seg ikke å låne små beløp, men i dag kan man bruke mikrolån, også kalt minilån eller SMS-lån, hvor en man befinner seg. For eksempel kan det være at man kort tid innen lønn får muligheten til å gjøre en god handel.

Dersom en vare er midlertidig på salg, kan et mikrolån kan i noen tilfeller gjøre at du sparer penger. Dette dersom renten og etableringsgebyret er lavere enn beløpet du må betale for varen på fullpris. På denne måten kan et mikrolån nesten fungere som et kredittkort, men dette er en mer tungvint måte å gjøre det på. Et mikrolån kan også for eksempel være nyttig dersom man skulle få en uforutsett utgift. I fattige land kan et mikrolån være en forutsetning for at en ambisiøs entreprenør med en god ide skal kunne starte en virksomhet.

Hvordan fungerer et mikrolån?

Hva som regnes som et mikrolån kan variere mellom ulike långivere. Som regel er det snakk om små beløp, og når det gjelder mikrolån til entreprenører i den tredje verden kan det ofte være snakk om enda lavere summer. Som regel er det snakk om maks. 10 000 kr.

En fellesnevner for mikrolån er at det ikke kreves noen form for sikkerhet. Noen långivere låner også ut penger til de med betalingsanmerkninger, men da som regel til en høyere rente. Et mikrolån har som oftest høyere renter enn andre typer lån, og etableringsgebyret kan også være høyt. Det anbefales derfor at man ikke tar opp slike lån for ofte.

Chatta