Kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort som er koblet til et bevilget lån (kreditt). Dette betales via en faktura en gang per måned, i motsetning til et vanlig bankkort hvor summen trekkes med en gang. Hvilket beløp du kan handle for kommer an på hvor mye du har fått innvilget når du søkte om kortet/beløpsgrensen på kortet. Dersom man handler dyre varer med kredittkortet, har man kun det resterende beløpet igjen å handle for. Dette gjelder fram til man har betalt fakturaen. Om man betaler hele det utnyttede beløpet hver måned betaler man vanligvis ingen renter, men man kan også velge å dele opp betalingen og betale et mindre beløp hver måned. Da må du i så fall betale renter på det beløpet du skylder. Utenom renten kan det også være at du må betale eventuelle tilleggsgebyrer hvis du velger å dele opp betalingen.

Bonus på innkjøp

På mange kredittkort betaler man en årsavgift hvert år, men ofte er det også fordeler knyttet til det å handle med kredittkort. For eksempel får man på noen kort en bonus hver gang man betaler med det, og de fleste kort har ulike tilbud og rabatter koblet til kortet. Om du velger å alltid betale hele beløpet hver måned kan det med andre od lønne seg å ha et kredittkort, så lenge man utnytter de fordelene kortet tilbyr. Men det gjelder å skaffe seg det riktige kortet, så man får et kort med gode fordeler.

Dersom du for eksempel er glad i å reise kan det lønne seg å ha et kredittkort fra flyselskapet, og samle bonus og poeng når man reiser. Du kan i tillegg få andre fordeler, som for eksempel inkludert reiseforsikring når du betaler for reisen med kortet. Andre fordeler som er tilknyttet kredittkort fra reiseselskap er for eksempel rabatter og andre tilbud når du skal leie bil eller booke hotell, og du kan også bruke dine opptjente bonuspoeng til å handle med.

Renter og avgifter

En viktig ting å huske på når du handler med et kredittkort, og framfor alt om du velger å betale en mindre sum hver måned, er kostnaden. Det finnes flere ulike kostnader tilknyttet kortet, blant annet betaler du som oftest en årsavgift for å få innvilget kreditt. Om du velger å dele opp betalingen tilkommer det også en rente på det man skylder, og eventuelle gebyrer for hver innbetaling. Om du vurderer å dele opp betalingen kan det lønne seg å regne ut hvor mye det kommer til å koste totalt.

Årsavgiften er som oftest høyere jo bedre fordeler du får, men da er det viktig at du utnytter de også. Om du senere havner i en situasjon hvor du ikke kan betale månedsbeløpet kan det fort bli veldig dyrt. Husk også at det sjeldent lønner seg å ha flere kredittkort, da man må betale årsavgift og eventuelle renter og gebyrer på hvert av kortene. Velg derfor kredittkort med omhu. Tenk over hvilke fordeler du er på jakt etter, og hvor mye du kommer til å utnytte de. Sammenlign deretter ulike kort, og velg det som passer best for deg.

Chatta