Kredittsjekk

En kredittsjekk er når en kreditor kontroller og vurderer en person eller bedrifts kredittverdighet. Altså hvor sannsynlig det er at de kan betale tilbake. Det vil alltid bli foretatt en kredittsjekk når man søker om lån. I en kredittsjekk henter man ut opplysninger om inntekt, eventuelle betalingsanmerkninger, aktive lån og gjeld. Dette brukes for å gjøre en vurdering av betalingsevnen. Dersom det blir gjort en kredittsjekk på deg skal du alltid bli informert om dette gjennom et gjenpartsbrev. Dette brevet skal inneholde informasjon om hvem som har bedt om opplysningene, hvilke opplysninger de har mottatt og kildene til opplysningene.

Kredittsjekk deg selv

Det finnes flere kredittopplysningsbyråer, blant annet Bisnode, Experian, Creditsafe og Evry. Om du ønsker å utføre en kredittsjekk på deg selv kan du for eksempel sjekke hvilke opplysninger som er registrert på deg hos blant annet Bisnode og Experian. Skulle noen av opplysningene være feil kan du be om at de skal rettes. Dette kan være lurt å gjøre for å få en oversikt over ens økonomiske situasjon, og for å sjekke om man har for eksempel noen betalingsanmerkninger. Dette gjør det lettere å planlegge når man kan og bør søke om lån.

Dersom man har en betalingsanmerkning, vil dette stå registrert blant opplysningene. Så fort man har betalt den vil den bli slettet. Det kan ta inntil seks virkedager fra den er betalt til saken er slettet. En betalingsanmerkning vil gjøre det vanskelig å søke om lån, men det finnes noen långivere som tilbyr lån på tross av betalingsanmerkninger eller andre negative opplysninger. Men som oftest er renten høyere enn den ville vært for noen som ikke har betalingsanmerkninger.

Chatta