Gjennomsnittsrente

Den gjennomsnittlige renten som banken har gitt sine kunder kalles for snittrente, og er altså den gjennomsnittlige renten som deres kunder betaler for sine lån. Det er ikke alltid du kan forhandle deg til en lavere rente, den renten du får tilbudt av banken er basert på flere punkter. Hvor stort lånet er, hvilken belåningsgrad du har (hvor stort lånet er i forhold til verdien på boligen), og kredittverdigheten din er noen av områdene som banken gjør en vurdering ut ifra.

Ditt forhold til banken påvirker renten

Når banken skal regne ut hvilken rente du får ser de også på hvilket forhold du har til banken. Noen banker har for eksempel avtaler med forsikringsselskaper, og vil at du skal ha forsikringene dine hos dem. Det er heller ikke uvanlig at de ønsker at du skal ha sparepengene dine i deres bank. Det lønner seg derfor alltid å sjekke hvilken rente du kan få hos flere banker.

Dersom du vurderer å flytte over det du har til en annen bank, er det viktig at du regner ut hva det vil koste deg totalt, og ikke bare ser på renten. I tillegg er det ikke alltid slik at banker og långivere tilbyr de samme tjenestene. Den personlige kontakten er også viktig, får du for eksempel god service?

Fast eller flytende rente

En annen ting å tenke på når du tar opp et boliglån, er om du skal velge fast eller flytende rente. Noe man kanskje glemmer, er at når man velger fastrente, har du også valgt å binde lånet for en viss tid. Da kan man ikke betale tilbake raskere, eller flytte lånet til en annen bank, uten å måtte betale en avgift. Dersom du betaler tilbake raskere, og banken taper inntekt i renter på det, blir det beregnet en overkurs som du må dekke.

Hvor mye det er snakk om avhenger av flere ting, for eksempel hvor lang bindingstid og hvor stor forskjellen er mellom din rente og dagens rente. Har du lang tid igjen av bindingstiden, kan det lønne seg å vente med å flytte lånet selv om du kan få en lavere rente hos en annen bank. Kontakt banken din for å få vite den nøyaktige kostnaden. Hva du velger kommer an på hvordan du tror rentene vil være i fremtiden, og din økonomiske situasjon.

Chatta