Om strøm

Strømprisen skyter i været

2021-01-12
9 strømprisen skyter i varet

Strømprisene er mangedoblet på få dager siden årsskiftet. Det bør motivere deg til å sjekke hvilken avtale du har.

—Siden nyttår har prisene løpt løpsk, fredag 8. januar var den som høyest oppe i 114 øre per kWh eks mva og avgifter. Vi har sett en tidobling på bare tolv dager; det er den høyeste prisen på fem år, forteller Anne By Nazemi i Elskling.

Hvorfor har prisen blitt rekordhøy?

Det er meldt kaldere vær i hele Norden, noe som gjør at forbruket øker og prisen går dermed opp. Norske husholdninger legger en stor del av strømforbruket på oppvarming av bolig.

Det blåser også relativt lite, noe som betyr at norske, svenske og danske vindkraftverk leverer mindre kraft. Spesielt i Sverige er dette merkbart ettersom den svenske kjernekraftkapasiteten er redusert etter at Ringhals 1-reaktoren ble nedlagt.

I tillegg har eksporten av kraft økt igjen etter perioder med feil på flere overføringskabler til utlandet, blant annet på kablene til Sverige og Nederland. Nå er det større kapasitet på mellomlandsforbindelsene og overskuddskraft selges videre ut i Europa.

Også nedbørsmengden spiller inn på strømprisen, nedbøren er bare halvparten av det som er normalt for årstiden. Det bidrar til at den hydrologiske balansen som har ligget på uvanlig stort overskudd i 2020, nå vil minske. Sagt på en annen måte: Vannkraftprodusentene trenger ikke lenger produsere kraft til lave priser for å unngå overfylte magasiner.

Billigere i Nord-Norge

Unntaket for de store prishoppene er Nord-Norge. I Tromsø var strømprisen omtrent halvparten av hva den var i resten av landet. Forklaringen her er knyttet til eksportmulighetene: Området har mye energiproduksjon, men begrenset nettkapasitet til eksport og import av kraft. Overskuddskraften presser prisene nedover.

Et spesielt strømår

— 2020 var et eksepsjonelt år når det kommer til strømprisene: Prisene vi har nå i starten av 2021 er mer normale nivåer for årstiden. Om det blir kaldere framover, vil vi nok se at prisen forsetter stige, forklarer By Nazemi.

— På grunn av mer vindkraftproduksjon i Norden og solkraftproduksjon i Europa, kommer vi også til å få større svingninger i prisnivåene.

Mye penger å spare på rett avtale

I tillegg til selve strømprisen tilkommer det avgifter og påslag til strømleverandøren. Selv om du en gang i tiden tegnet en spotprisavtale med lavt påslag og lave avgifter, er det ikke sikkert du fremdeles har en gunstig avtale. Strømleverandørene har rett til å endre vilkårene. Så dersom du ikke har sett over strømavtalen på en stund, er det stor risiko for at du nå betaler mer enn nødvendig.

— Mange husholdninger betaler unødvendig høye påslag på strømprisen. Hvis du sammenligner og endrer strømavtale med jevne mellomrom, sikrer du at du hele tiden har en god avtale, på den måten sparer du penger, avslutter By Nazemi.

Flere i samme kategori

Se alle
77-rekordhoye-strompriser
Om strøm Rekordhøye strømpriser!
Allerede nå i september er strømprisen rekordhøy. Og som vanlig er det Sør-Norge som blir hardest rammet. Den forventede ...
54-rekordlave-strompriser-i-vinter
Om strøm Rekordlave strømpriser i vinter
Sifrer fra Strømbørsen Nord Pool viser at strømprisen de siste dagene har ligget på rundt 10 øre/kWh eksklusiv avgifter. ...