Om strøm

Hva koster det å lade elbilen?

2021-08-05
78-hva-koster-det-a-lade-elbilen

Salget av elbiler øker og mange lurer på hva det vil koste å lade en elbil. I denne artikkelen viser Zmarta hva bilstrømmen koster hver måned.

Elbilandelen i nybilsalget steg fra 47 prosent i februar til 56 prosent i mars 2021. Det viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Ser vi på tallene for elbiler kjøpt av privatpersoner, og ikke næringsmarkedet, er andelen i 1.kvartal på hele 73 prosent, ifølge Norsk Elbilforening.

Hva koster det å lade en elbil pr måned?

Ifølge statistikk fra SSB kjøres en elbil i gjennomsnitt rundt 12.600 km i året, det blir 1.050 km i måneden.
Nedenfor bruker vi Tesla Model S som eksempel, den bilen har rekkevidde på 593 km og 100 kWh-batteri: Vi begynner med å regne ut hvor mange ganger du må lade bilen for å kjøre 1.050 km. Så tar vi batteriets kapasitet og multipliserer det med hvor mange ganger bilen må lades. Slik får vi frem det totale strømforbruket. For Tesla blir det 180 kWh hver måned. Så tar vi strømprisen per kWh og ganger det med det månedsforbruket. Med utgangspunkt i gjennomsnittlig spotpris for uke 17 (52,5 øre) så havner vi på 65,6 øre/kWh inklusive mva.

Strømprisen varierer gjennom døgnet, sørg for å ha den beste avtalen

Strømprisen varierer time for time i løpet av et døgn og kan gjør voldsomme hopp enkelte timer. Da blir også hjemmelading av elbil dyrere. Men nesten alle elbiler har teknologi som gjør det mulig å styre ladingen tidsmessig, og dette blir også vanligere for ladeboksene. Ifølge Norsk elbilforening lader majoriteten av elbilistene om natta, og svært få lader på morgenen når strømmen vanligvis er dyrest.

  • Vi oppfordrer alle husholdninger til å aktivt gå inn og sammenligne sin strømavtale med andre tilgjengelige avtaler i Norge. Hvis man er flink til å bytte, eller reforhandle avtalen med jevne mellomrom, sikrer man seg en bedre pris, sier Anne By Nazemi, Partner Manager Electricity Norway på sammenligningstjenesten Zmarta.

Sammenlign derfor avtaler med jevne mellomrom slik at du vet at du har den mest gunstige avtalen for akkurat dine behov. Mange tror det er tidkrevende og vanskelig å sammenlikne og bytte strømavtale, men i gjennomsnitt tar det bare et par minutter på Zmarta.no. Å bytte leverandør er helt kostnadsfritt.

Slik ser regnestykket ut

1.050 km i måneden / 593 km rekkevidde = du må lade 1,8 ganger
100 kWh x 1,8 = du må lade for 180 kWh

180 kWh x 65,6 øre pr kWh = månedsladingen koster 118 kr

I tillegg kommer påslag og eventuelle faste avgifter til strømleverandøren, samt nettleie til netteier.

Det billigste stedet å lade elbilen, er hjemme. Om du lader bilen ute i ladestasjoner, betaler du ekstra kostnader som du ikke har via strømavtalen hjemme. NAF anbefaler at du tar kontakt med elektriker for en sikker ladeløsning, slik at du får en trygg og mer effektiv lading hjemme, og ikke minst unngår jordfeilproblemer og brann. Å installere en ladestasjon kan koste fra rundt 15.000 kroner for en ordinær installasjon. Er det behov for ytterligere oppgraderinger i det elektriske anlegget, vil prisen stige.

Hva koster det å lade elbilen? Zmarta forteller

Flere i samme kategori

Se alle
77-rekordhoye-strompriser
Om strøm Rekordhøye strømpriser!
Allerede nå i september er strømprisen rekordhøy. Og som vanlig er det Sør-Norge som blir hardest rammet. Den forventede ...
9 strømprisen skyter i varet
Om strøm Strømprisen skyter i været
Strømprisene er mangedoblet på få dager siden årsskiftet. Det bør motivere deg til å sjekke hvilken avtale du har.
54-rekordlave-strompriser-i-vinter
Om strøm Rekordlave strømpriser i vinter
Sifrer fra Strømbørsen Nord Pool viser at strømprisen de siste dagene har ligget på rundt 10 øre/kWh eksklusiv avgifter. ...