Økonomitips

Fem økonomiske tips etter dyr jul og nyttår

2019-10-22
59-okonomiske-tips-etter-dyr-jul-og-nyttar

Strever du med å få pengene til å rekke til etter jul og nyttår? Her får du fem konkrete tips på hvordan du klarer deg frem til neste lønning.

1. Gjør matpakken til din bestevenn

Ta med deg matpakke på jobb. Spiser du ute eller i kantina blir det fort dyrt. Særlig denne måneden, når du har mindre å røre deg med, kan det være en god idé å ha med seg nistepakke hjemmefra. Se virkeligheten for hva den er og vær ærlig med deg selv så vil du klare deg til neste lønningsdag. Planér hva du skal spise (både hjemme og på jobb) og kjøp inn alt det du trenger for en uke av gangen. Unngå ekstravaganse, godteri og hopp vin og øvrig alkohol. Ikke kjøp noe som ikke er absolutt nødvendig og se etter billigere alternativ enn det du vanligvis pleier å kjøpe.

2. Ha kjøpestopp

Et annet konkret tips er å vente med noen innkjøp; har dere bestilt vinduspuss, reservert bord på restaurant eller tenkt kjøpe en ny lampe til soverommet? Vent med slike utgifter til at økonomien har stabilisert seg etter jula. Er det riktig tomt på kontoen? Kjøp i så fall kun det absolutt nødvendigste og vent med alt det andre!

3. Vis økonomisk selvdisiplin

Når man lever på en strammere budsjett enn vanlig, så blir hverdagslige utgifter satt i et annet lys; bruk denne måneden til å reflektere over hva du og familien faktisk bruker penger på. Er det noen av utgiftene som kan kuttes ned på? Har du for eksempel mange «kiosk-innkjøp»? Å handle på Narvesen og lignende utgifter er små økonomityver som dagligdags kanskje ikke merkes noe særlig men som blir unødvendig dyrt i lengden. Ta med deg en vannflaske istedenfor å kjøpe vann, og kjøp heller den tyggisen når du handler dagligvarer enn i kiosk. Unngå å handle når du er i farten bare fordi det er lettvint og bekvemt.

4. Selg ting du ikke bruker

Gå igjennom kjeller og loft for å se om du har ting av verdi liggende som kan selges. Kan du gi slipp på nostalgien over bestemors gullarmbånd eller el-gitaren som du fikk fra eksen din (og som du ærlig talt aldri spiller på,) så kan det her finnes penger å hente. Størst er Finn.no men også på Facebook finnes det ulike grupper hvor det går an å selge alle mulige ting.

5. Utsett utgifter

Se over hvilke utgifter som kan utsettes og hvis det virkelig kniper – kontakt selskapene som du skylder penger og spør om det er mulig å utsette betalingen. Det kan være en god tilfeldig løsning, så lenge du sørger for at det blir nettopp en tilfeldig løsning og ikke gjør det til en vane. Husk at også utsatte utgifter må betales og at det lett blir til en ond sirkel.

Flere i samme kategori

Se alle
63-ikke-ga-til-banken-la-bankene-komme-til-deg
Økonomitips Forbedre økonomien din – Zmarta sine 7 enkle tips
Vi har samlet 7 tips som hjelper deg med å kvitte deg med unødvendige utgifter, og forbedre økonomien din.
74-slik-kan-du-kredittsjekke-deg-selv
Økonomitips Slik kan du kredittsjekke deg selv
Kredittverdigheten din er en vurdering av betalingsevnen din, og den er avgjørende når du skal låne penger eller handle ...
73-bilferie-tips-og-rad-til-sommerens-turer
Økonomitips Bilferie: tips og råd til sommerens turer
Har du som mange andre måtte droppe sydenturen i sommer? Da kan du reise på en bilferie i Norge i stedet. Det fine med b ...