Privatleasing

Privatleasing innebærer at man leier en bil for en bestemt periode, som regel i tre eller fire år. Man kan også avtale lengre leieperioder. Det er mange i Norge som velger privatleasing framfor å kjøpe en bil. Fordelene er at man slipper å gå inn med mye egenkapital dersom startleien er lav, det er forutsigbare månedskostnader og man får en ny bil. Ulempene er at man etter endt periode ikke har noen bil å selge, som vil si at man ikke har noen egenkapital igjen til kjøp av neste bil. I tillegg kan det bli dyrere enn ventet, og man bør derfor lese nøye gjennom leasingavtalen før man bestemmer seg.

Hvordan ser en vanlig leasingavtale ut?

Det finnes flere varianter av leasingavtaler, og en fellesnevner er at man som regel betaler en startleie. Startleien er en form for egenkapital, og er som regel på rundt 10 % av bilens verdi. Hvor mye det totalt koster å lease en bil vil variere. Avtalen går som regel over tre eller fire år, men det kan også avtales lengre perioder. Etter at avtalen er gått ut vil bilen bli inspisert, og dersom selskapet ikke er fornøyd med tilstanden til bilen, vil leietaker være ansvarlig for eventuelle skader og reparasjoner. Dersom bilen har blitt kjørt en lengre distanse enn det avtalen tillot på innsendingstidspunktet, må leietaker dekke for overkjørte kilometer. Det er viktig at man leser det med liten skrift innen man skriver under, da det kan være noen uklarheter i avtalen. Dersom livssituasjonen til leietaker endres, kan det være vanskelig å si opp eller endre avtalen. Dette vil i så fall medføre ekstra kostnader.

Er privatleasing noe for deg?

Det viktigste man må å gjøre innen man skriver under på en leasingavtale er å sammenligne og beregne. Dersom du har nok egenkapital for å ta opp et lån for en ny bil, er det som regel billigere å ta opp et lån. Om man ikke har nok egenkapital kan man ta opp et lån på hele summen, men dette lånet vil ha en høyere rente. Leasing passer for de som vet nøyaktig hvordan deres bilbehov kommer til å se ut de neste 36 månedene. Dersom man ser at det er muligheter for flytting, familieforøkelse, endret inntekt eller arbeid andre steder, lønner det seg å heller kjøpe en bil. Og hvis man eier bilen selv kan man i tillegg selge den. Det finnes flere veiledninger som kan hjelpe en med å regne ut hvor mye bilen vil være verdt etter et visst antall år og kjørte kilometer.

Chatta