Finansieringsbevis

Et finansieringsbevis, også kalt lånebevis, er en bekreftelse på hvor mye låntaker kan kjøpe bolig for. Den er gyldig i en tidsbegrenset periode. Som regel er det snakk om tre måneder, men noen har også seks måneder. Finansieringsbeviset er basert på de opplysningene man har gitt, og det er viktig at man gir riktige opplysninger. For å søke om et finanseringsbevis går man inn på banken eller långiveren sin nettside og fyller inn alle de finansielle opplysningene de ber om.

Krav

For å kunne få et boliglån innvilget er det noen krav som gjelder. Man må ha minst 15 % egenkapital, og skal man kjøpe sekundærbolig i Oslo må man ha minst 40 % egenkapital. Om man ikke har nok egenkapital kan det vurderes andre løsninger. Den samlede gjelden man har kan ikke være større enn fem ganger inntekten. Det er ikke et krav at man må ha fast jobb, men jobb og inntekt er viktige faktorer når betalingsevnen vurderes.

Ikke bindende

Et finansieringsbevis er ikke bindende, og det er som regel kostnadsfritt å søke om det. Man har ikke tatt opp noe lån, man har kun fått en bekreftelse på hvor mye man kan låne. Når det gjøres en vurdering av hvor mye man kan få låne vektlegges det at man ikke får låne mer enn ens økonomi tåler. Med et finansieringsbevis vet man hvor langt man kan gå i budrunden, og man stiller sterkere. Det er dumt å bli med i en budrunde uten finanseringsbevis, da blir man lite attraktiv som kjøper.

Chatta