Billån

Er et lån hvor banken tar salgspant i bilen. Med andre ord fungerer bilen som sikkerhet for lånet. En trenger ofte å låne for å kunne kjøpe en bil, og det finnes flere varianter. Det er blant annet vanlig å låne via bilforhandlerens samarbeidspartnere innen bilfinansiering.
Det er ikke noe krav til egenkapital for å låne til bil, men har man egenkapital får man gjerne en bedre rente. Det er altså mulig å låne hele kjøpesummen, men man må betale en høyere rente. Hvilken type lån som lønner seg kommer an på hvor mye egenkapital man kan stille med, hvor dyr bilen er og om den kjøpes privat eller via en bilforhandler. Bilens alder påvirker ofte nedbetalingstiden, og en gammel bil må som oftest betales tilbake i løpet av en kortere periode.

Renter, rentefradrag og restgjeld

Renten på lånet vil påvirke den totale kostnaden for bilen. Derfor der det viktig å sammenligne og forhandle renten før kjøpet. Det finnes flere ulike aktører som tilbyr billån, og som forbruker er det viktig å sammenligne lånetilbudene for å finne det beste alternativet. Det kan også være mulig å få fradrag for renter, og gjeldsrentene må da føres i skattemeldingen. Ettersom det ofte blir lagt på et etableringsgebyr og andre avgifter innebærer det at det ikke nødvendigvis er den aktøren som tilbyr lavest rente som faktisk tilbyr lånet med den laveste totalkostnaden. Det lønner seg derfor å undersøke nøye.

En annen viktig del med billån er restgjelden. Dette er spesielt viktig ved kjøp av brukte biler, ettersom tilbakebetalingstiden for lånet ikke bør være så lang at bilens verdi synker raskere enn lånet. Det som da skjer er at bilen er mindre verdt enn lånet når den skal selges, som betyr at eieren ved et eventuelt salg av kjøretøyet fortsatt sitter igjen med restgjeld. De fleste banker og långivere følger derfor tolvårsregelen, som vil si at bilen ikke kan være mer enn 12 år når lånet er ferdig nedbetalt. Noen sjeldne tilfeller kan det være snakk om inntil 15 år.

Kostnadsberegninger

Som med alle andre typer lån er det viktig at låntaker gjør en form for utregning. Her er det viktig å ikke bare se på månedskostnaden, men også den totale kostnaden for hele lånet. Her har nedbetalingstiden mye å si da både renter og avgifter blir betydelig høyere med en lengre nedbetalingstid, på tross av at månedskostnadene blir lavere. Når det gjelder bilkjøp kan man ikke bare å se på selve lånet, man må også ta med alle kostnadene som tilkommer når man kjøper bil. Det er snakk om blant annet forsikring, skatt, drivstoff, service og reparasjoner.

Det finnes flere forsikringer å velge mellom, og de fleste banker og långivere krever full kasko eller delkasko. Noen tilbyr også muligheten for å legge til en lånebeskyttelse, som kan være en ekstra trygghet dersom man skulle oppleve å bli sykemeldt eller permittert over lengre tid. Hvilke regler som gjelder, kan variere.

Chatta