Rentes rente

Albert Einstein sies å ha kalt rentes rente for verdens åttende underverk. Mirakelet ligger i at selv om du bare setter inn penger én gang i året, så kommer de til å vokse hvert år, så lenge du får renter på pengene. Om du setter inn 100 kroner, og du får 5 % rente så får du etter ett år (renter på sparepenger regnes stort sett alltid per år) 5 kroner som legges til. Så langt henger nok de fleste med, men nå kan det bli litt vanskelig. År to får du 5 % rente på 105 kroner, noe som innebærer 5,25. Kanskje ikke så mye, men etter tre år får du 5 % på 110,25, noe som er 5,51, og slik fortsetter det år etter år, uten at du setter inn mer penger, og det er det som er det magiske!

Det går også an å binde renten på pengene man setter inn på sparekonto. Dette kalles for fastrenteinnskudd, hvor man da binder pengene og renten i en avtalt periode. Denne perioden er som regel 6 eller 12 måneder, og gjelder gjerne for større beløp.

Innskuddsgaranti

Når man velger en bank eller finansiell institusjon som tilbyr sparing på høyrentekonto, lønner det seg å velge en som har innskuddsgaranti. Dersom de ikke har det, betyr at det at om virksomheten du har satt inn pengene dine hos går konkurs, så mister du alle pengene dine. Har de innskuddsgaranti betyr det at selv om de går konkurs så er pengene dine beskyttet av en statlig innskuddsgaranti. Alle norske banker er med i innskuddsgarantiordningen, som administreres av Bankenes sikringsfond.

Noe man må ta stilling til når man skal investere pengene sine er at jo høyere risiko, desto høyere avkastning. Men om noen tilbyr deg en investering med veldig høy avkastning, men ingen risiko er det mest sannsynligvis for godt til å være sant. Det er opp til en selv å bestemme hvor stor risiko som er rimelig, men å la pengene stå på en bankkonto uten renter betyr at de nærmest er garantert til å synke i verdi over tid på grunn av inflasjon.

Chatta med oss! Chatt