Trim privatøkonomien din – 10 tips som gir deg mer penger til overs

Ved å bare gjøre noen små forandringer i hverdagen kan du få mer penger til overs. Her får du 10 smarte tips som på kort tid kan gjøre en forskjell for økonomien din, så bli med videre! 

1. Få oversikt over økonomien din

Det er lurt å begynne med å få en bedre oversikt over økonomien sin. Ved å sette opp et budsjett får du bedre kontroll over inntektene og utgiftene dine, og du kan se hvordan ulike endringer vil påvirke økonomien din.

2. Si opp unødvendige abonnement

Innen dette området er det mulig å spare en del penger hvert år. For eksempel kan du:

  • Kutte ut medlemskapet på treningssenteret, og heller laste ned en treningsapp eller lignende.
  • Velge deg ut kun én streamingtjeneste for film og TV-serier, og si opp de andre du ikke trenger. Det samme kan du også gjøre med streamingtjenester for musikk og lydbøker.
  • Lese avisen på nett i stedet for å lese papirutgaven

3. Samle lånene og kredittene dine

Har du flere smålån hos ulike banker og långivere? Samle lånene dine! Ved å gjøre dette kan du få en lavere rente, og du slipper faktura- og etableringsgebyr for hvert enkelt lån.

4. Se over boliglånet ditt

Få en oversikt over boliglånet ditt, og ikke vær redd for å flytte lånet dersom det finnes noen som kan gi deg bedre vilkår.

5. Ha med matpakke

Dette er kanskje et klassisk sparetips, men det fungerer! Ved å droppe å kjøpe lunsj og heller ha med matpakke kan du spare flere tusen kroner hvert år. Ikke trenger det ta mye tid heller. Ved å lage en ekstra porsjon når du lager middag kan du enten fryse ned restene, eller ta de med på jobben neste dag.

6. Minsk matsvinnet

Ifølge en artikkel hos regjeringen.no kaster Norge 390 000 tonn med mat hvert år. Innen dette området er det ikke bare muligheter for å spare penger, du kan også gjøre en innsats for miljøet og bidra til å redusere problemet med matsvinn. Du kan blant annet:

  • Planlegge matinnkjøpene dine ved å sette opp en ukesmeny, og handle inn for hele uka på én gang.
  • Ikke kjøpe mer mat enn du trenger.
  • Sjekke kjøleskapet regelmessig, og lage middag ut ifra det du har
  • Fryse ned det du ikke skal spise med en gang.
  • Bruke sansene dine for å sjekke om maten er holdbar innen du kaster den.

7. Gå igjennom forsikringene dine

Betaler du for forsikringer du egentlig ikke trenger? Det er lurt å gjøre en vurdering om du virkelig trenger for eksempel den forsikringen du tegnet når du kjøpte en ny TV eller mobil. Kanskje holder det med innboforsikring?

8. Selg ting du ikke har bruk for

For de fleste er det lettere å redusere kostnader framfor å øke inntektene, men det finnes også måter man kan tjene litt penger på det dersom lommeboken begynner å bli tom. En måte er å gjennom garderoben og det man ellers har hjemme, og selge ting man ikke har bruk for. I stedet for at skøytene du kjøpte i 2010, og aldri har brukt, står og støver ned kan de komme til nytte for noen andre.

9. Sjekk strømavtalen din

Unngå å betale for mye for strømmen din, gjør en kostnadsfri sammenligning allerede i dag og spar penger.

10. Kjøp brukt

I stedet for å kjøpe alt nytt kan du spare både penger og miljøet ved å kjøpe brukt. Det finnes flere plattformer hvor du kan kjøpe klær og ting brukt, blant annet Tise og FINN.no.

Et bonustips!

Bygg deg opp en økonomisk buffer

Dersom du har mulighet til å spare penger er det alltid smart å gjøre. Det trenger ikke være mye, bare noen få hundrelapper hver måned vil på sikt bli mye penger. Føles det umulig? Se over om det er noen områder du kan spare inn på. Dersom du røyker eller snuser kan det være mye penger å spare på å slutte. Innkjøp av godteri, snacks og brus er også et område du kan minske eller droppe innkjøpene. Ikke bare får du mer penger på konto, men du tar også vare på helsen, noe som er minst like viktig.

Chat med oss! Chat