Fem økonomiske tips etter dyr jul og nyttår

Strever du med å få pengene til å rekke til etter jul og nyttår? Her får du fem konkrete tips på hvordan du klarer deg frem til neste lønning.

1. Gjør matpakken til din bestevenn

Ta med deg matpakke på jobb. Spiser du ute eller i kantina blir det fort dyrt. Særlig denne måneden, når du har mindre å røre deg med, kan det være en god idé å ha med seg nistepakke hjemmefra. Se virkeligheten for hva den er og vær ærlig med deg selv så vil du klare deg til neste lønningsdag. Planér hva du skal spise (både hjemme og på jobb) og kjøp inn alt det du trenger for en uke av gangen. Unngå ekstravaganse, godteri og hopp vin og øvrig alkohol. Ikke kjøp noe som ikke er absolutt nødvendig og se etter billigere alternativ enn det du vanligvis pleier å kjøpe.

2. Ha kjøpestopp

Et annet konkret tips er å vente med noen innkjøp; har dere bestilt vinduspuss, reservert bord på restaurant eller tenkt kjøpe en ny lampe til soverommet? Vent med slike utgifter til at økonomien har stabilisert seg etter jula. Er det riktig tomt på kontoen? Kjøp i så fall kun det absolutt nødvendigste og vent med alt det andre!

3. Vis økonomisk selvdisiplin

Når man lever på en strammere budsjett enn vanlig, så blir hverdagslige utgifter satt i et annet lys; bruk denne måneden til å reflektere over hva du og familien faktisk bruker penger på. Er det noen av utgiftene som kan kuttes ned på? Har du for eksempel mange «kiosk-innkjøp»? Å handle på Narvesen og lignende utgifter er små økonomityver som dagligdags kanskje ikke merkes noe særlig men som blir unødvendig dyrt i lengden. Ta med deg en vannflaske istedenfor å kjøpe vann, og kjøp heller den tyggisen når du handler dagligvarer enn i kiosk. Unngå å handle når du er i farten bare fordi det er lettvint og bekvemt.

4. Selg ting du ikke bruker

Gå igjennom kjeller og loft for å se om du har ting av verdi liggende som kan selges. Kan du gi slipp på nostalgien over bestemors gullarmbånd eller el-gitaren som du fikk fra eksen din (og som du ærlig talt aldri spiller på,) så kan det her finnes penger å hente. Størst er Finn.no men også på Facebook finnes det ulike grupper hvor det går an å selge alle mulige ting.

5. Utsett utgifter

Se over hvilke utgifter som kan utsettes og hvis det virkelig kniper – kontakt selskapene som du skylder penger og spør om det er mulig å utsette betalingen. Det kan være en god tilfeldig løsning, så lenge du sørger for at det blir nettopp en tilfeldig løsning og ikke gjør det til en vane. Husk at også utsatte utgifter må betales og at det lett blir til en ond sirkel.

Økonomitips

Fem tips for smartere juleshopping

Julen nærmer seg med stormskritt og før vi vet ordet av det er det tid for å bake syv slag og pynte juletreet. For mange er julegaveshoppingen bare en slitsom greie som stjeler både tid og energi fra ting som betyr mer. Les videre og finn ut hva du kan gjør for å minske stresset rundt julegavene og holde kostnadene nede til jul.

Økonomitips

Pensjonssparing

Tenker du at det der med pensjon kommer til å løse seg uansett, langt der fremme i en ubestemt fremtid? Å spare selv gir en bedre pensjon og et bedre liv som pensjonist.

Økonomitips

Slik redder du feriebudsjettet

Det beste rådet for å spare penger til ferien er å spare. Spare, spare og spare. Gjerne måneder eller hvorfor ikke år i forveien Problemet er at livet sjelden fungerer slik for de aller fleste av oss – ofte er det en uventet kostnad som ligger på lur rett rundt hjørnet. De uventede kostnadene bruker dessuten dukke opp når det passer som minst, for eksempel innfør en ferie. Men før du begynner å slite av deg håret, legge pannen i dype folder eller slå hodet mot en vegg (eller hva du nå gjør i frustrerte øyeblikk) så vil prøve å hjelpe deg. Det trenger nemlig ikke å være håpløst! Les Zmartas tips om hvordan du klarer ditt feriebudsjett!

Ingen artikler funnet

Se flere artikler