Feilfylling: hva gjør du hvis du har fylt feil drivstoff

Har du klart å fylle bensin på en dieselbil, eller omvendt? Å fylle feil drivstoff kan bli en dyr affære, spesielt dersom du starter motoren og kjører i vei. I denne artikkelen får du vite hva du skal gjøre dersom du har fylt på feil drivstoff, og hva du kan gjøre for å unngå det.

Dette må du gjøre dersom du har fylt på feil drivstoff

Det er mange som har fylt på feil drivstoff, så du er ikke alene om det dersom det skulle skje. Ved å vite hvordan du skal håndtere situasjonen slipper du forhåpentligvis at reparasjonskostnadene blir veldig høye.

  1. Ikke start motoren! Gjør du dette vil feil type drivstoff bli pumpet rundt i motoren, og risikere å skade den.
  2. Ring etter bergingsbil, som kan deretter kan ta med bilen til nærmeste verksted
  3. Meld inn skaden til forsikringsselskapet ditt

Tips! I noen forsikringer er veihjelp inkludert.

Dersom du har startet motoren og begynt å kjøre

Om du har rukket å starte bilen innen du innser feilen må du stoppe så fort du merker at noe er galt. Dette kan for eksempel være varsellamper som blinker, samt at motoren går dårligere og begynner å lage lyder. Ring etter bergingsbil og få bilen til nærmeste verksted. Har du flaks er det fortsatt mulig å redde motoren!

Om du derimot kjører videre tross lydene pleier bilen etter hvert å stoppe av seg selv innen noen kilometer. Men da finnes det en risiko for at innsprøytningssystemet og flere av bilens komponenter har blitt ødelagt. Dette innebærer en kostbar reparasjon på flere tusen kroner.

I aller verste scenario har du fylt opp en allerede halvfull dieseltank med 15-20 liter bensin. Da kommer du til å kunne kjøre ganske langt innen du merker at noe er feil og motoren begynner å lage lyder. Lydene vil etter hvert bare bli verre, helt til du blir tvunget til å stoppe, eller opplever motorhavari. I dette tilfellet er motoren mest sannsynligvis helt ødelagt, og du må dessverre bytte hele motoren.

Hvor mye bensin tåler en dieselbil?

Det trengs bare en liten mengde bensin i en dieseltank for at motoren risikerer å bli skadet. Dette er fordi flammepunktet endres, og siden bensin ikke inneholder noe smøremiddel kan dieselmotoren i verste fall bli ødelagt.

Hvor mye diesel tåler en bensinbil?

Det er ikke like sannsynlig at du klarer å fylle diesel i en bensinbil, spesielt ikke på en bensinstasjon. Dette fordi dieselmunnstykket ikke går ned i påfyllingsrøret. Men om du allikevel skulle lykkes med å fylle diesel på din bensinbil, fra for eksempel en drivstoffkanne, så er det ikke like alvorlig som det omvendte.

Du kommer til å merke ganske raskt at bilen ikke går som den skal, og at motoren mister kraften. Senere vil bilen begynne å ryke innen den til slutt stopper. Normalt pleier det ikke å oppstå noen alvorlige motorskader, og til og med katalysatoren og lambdasonden pleier å klare seg. De brennes rene igjen når bilen har blitt tømt for diesel og blitt fylt med riktig drivstoff.

Det kreves dog ingen stor mengde diesel for at det skal oppstå feil og eventuelle motorskader.

Dekker bilforsikringen feilfylling?

Om bilforsikringen din dekker å fylle feil kommer an på hvilket forsikringsnivå du har, og hva den omfatter. Noen forsikringer dekker skader som oppstår dersom du har fylt på feil drivstoff – men ikke alltid! Vær derfor nøye med å sjekke vilkårene for bilforsikringen din. Husk at selv om forsikringen dekker skader som har oppstått på grunn av feilfylling, må du alltid betale en egenandel. Noen forsikringer, slik som delkasko og kasko, inkluderer også veihjelp.

Forsikringsselskap Type forsikring Dekker feilfylling
If Forsikring Bilforsikring Super Ja
If Forsikring Bilforsikring Kasko, Delkasko og Ansvar Nei
Sparebank 1 Kasko og toppkasko Ja
Sparebank 1 Delkasko(minikasko) og Ansvar Nei
Gjensidige Bil Pluss og Bil Kasko Ja
Gjensidige Bil Delkasko og Bil Ansvar Nei

Tips til hvordan du unngår feilfylling

Nylig produserte biler har vanligvis et merke på tanklokket, som oppgir hvilken type drivstoff tanken skal fylles med. Har du ikke et slik merke på bilen din kan du selv sette på et lite klistremerke over eller på tanklokket, for eksempel med teksten diesel.

Til litt eldre biler kan du kjøpe en et tanklokk ved navn SoloDiesel. Dette er et tanklokk som erstatter bilens originale tanklokk, og er spesielt utviklet for dieselbiler. Det fungerer slik at kun en dieselpumpe vil passe inn i tanklokket. Dette tanklokket koster ca. 500 kroner.

Ingen artikler funnet

Chat med oss! Chat